Nyheter

Hg investerar i Geomatikk-gruppen

Samarbetet mellan Hg och Geomatikk innebär att Geomatikk kan fortsätta växa som en ledande nordeuropeisk aktör inom kartläggning och skydd av samhällskritisk, nedgrävd infrastruktur.

Geomatikk är en ledande leverantör av digitaliserade tjänster inom ledningsanvisning i samband med markarbeten för nätägare, entreprenörer och teknikkonsulter i Norge, Sverige och Finland.

Med omfattande erfarenhet av att skala upp ledande tech-företag över hela Europa kommer Hg att stötta Geomatikk på sin tillväxtresa. Hg blir majoritetsägare och den nuvarande ledningen är fortsatt betydande ägare i Geomatikk. Affärsvillkoren avslöjas inte och är under myndighetsprövning.

Geomatikk etablerades 2005 och är idag en ledande leverantör i Norge, Sverige och Finland av tjänster och mjukvarulösningar som säkerställer att kritisk infrastruktur inte skadas i samband med markarbeten.

Kärnverksamheten är en digital plattform med omfattande information om den nedgrävda infrastrukturen i de länder där Geomatikk verkar och som stöder hela processen ledningsanvisning, inmätning, dokumentation och skadereglering. Geomatikk har digitaliserat alla steg i processen och blivit normen för hantering och kartläggning av nedgrävd infrastruktur för nätägare och entreprenörer i Norden.

Hg har investerat i och fått företag i hela Norden att växa under nära 20 år. Geomatikk är Hg:s tionde investering i tech-sektorn, där de nu har investerat cirka 1 miljard euro. Investeringen i Geomatikk kommer från Hg Mercury 2-fonden.

Øystein Moan tar över som styrelseordförande i Geomatikk. Øystein har lång erfarenhet av att utveckla mjukvaruföretag i Norden med sin bakgrund som VD och nu styrelseordförande i Visma. Visma är marknadsledande inom mjukvara för privata och offentliga företag i Norden, Benelux och Baltikum. Under de senaste 20 åren har Øystein lett Vismas tillväxtresa från en omsättning på 300 miljoner NOK till över 19 miljarder NOK. Geomatikk har potentialen att bli marknadsledande inom tech-tjänster för att hantera och säkra infrastruktur och därmed följa Vismas utveckling.

– Vi är mycket imponerade av vad Knut och Geomatikks medarbetare har skapat i Norden. Geomatikk levererar tjänster av hög kvalitet som skyddar kritisk infrastruktur. Genom att utveckla en högkvalitativ produkt med en hög grad av digitalisering har Geomatikk blivit ledande inom denna sektor av geografisk informationsteknik. Vi ser fram emot att arbeta med Knut och hela Geomatikk-teamet och använda vår erfarenhet från tech-sektorn för att bidra till ytterligare tillväxt, säger David Isott, partner i Hg.

– Hg har en lång historia av att utveckla teknikföretag i Norden. Vi tror att deras breda erfarenhet av mjukvara och tech-utveckling kan hjälpa oss att erbjuda en ännu mer anpassad och attraktiv produkt för våra kunder, samtidigt som vi får möjlighet att ta våra produkter till andra nordeuropeiska marknader. Detta är en mycket spännande möjlighet för oss och jag skulle vilja tacka vårt duktiga team som har arbetat mycket hårt genom ett utmanande år för oss alla. Vi ser fram emot att se vad framtiden kommer att ge, säger grundare och koncernchef för Geomatikk, Knut Bratsberg.