Nyheter

Huawei: ”Frågan om den svenska 5G-utrullningen långt ifrån avgjord”

Post- och telestyrelsen (PTS) inleder idag den 19 januari 2021 auktionen av svenska 5G-licenser, men frågan om auktionens villkor och ett förbud mot vissa leverantörer av nätverksutrustning och tjänster är ännu inte avgjord.

Den svenska 5G-utbyggnaden kommer att försvåras, fördyras och försenas genom PTS hantering av processen. Nu väntar ytterligare juridiska avgöranden.

– Att vi är ett kinesiskt företag är den enda anledningen till att PTS utestänger oss från den svenska marknaden – där vi har funnits i 20 år, har 600 anställda och varje år investerar miljardbelopp i forskning och utveckling. Vi är övertygade om att frågan inte är avgjord och ser fram emot den detaljerade prövning som Förvaltningsrätten nu gör av ärendet. Med tanke på hur integrerade både de svenska och europeiska ekonomierna är med den kinesiska går det inte inom EU:s inre marknad att i Sverige beröva de svenska kunderna rätten att använda Huaweis teknologi och tjänster med nationalitet som enda grund, säger Kenneth Fredriksen, EVP, Huawei Central East Europe & Nordic Region.

–Att PTS i detta juridiska kaos väljer att sätta igång auktionen är kulmen på en särdeles nonchalant hantering som redan har blivit och kommer att bli ytterst kostsam för Huawei och hota hela bolagets existens i Sverige. Vad värre är kommer det också bli mycket kostsamt för svenska konsumenter, företag och samhället i stort. Det juridiska kaoset är illa nog, men det är detta grundproblem som måste lösas, avslutar Kenneth Fredriksen.