Nyheter

Infrastipendiaten Johan Jansson i Linköping river hållbart

– Johan Jansson och familjeföretaget Jansson Entreprenad AB i Linköping har lyft en traditionell rivningsentreprenör till att bli ett företag som med avancerade arbetsmetoder demonterar stora anläggningar på ett säkert och hållbart sätt. Johan och hans kollegor utvecklar en nisch som länge har haft låg status, ett arbete som vi vill belöna med infrastipendiet 2020, säger branschorganisationen Maskinentreprenörernas, (ME) ordförande emeritus Håkan Norén.

De projekt som gjorde Johan Jansson till 2021 års infrastipendiat var främst rivningen av två broar vid Förbifart Stockholm. Först en gång- och cykelbro som klipptes och knackades ner i mars 2020, sedan den unika sprängningen av en trefilig bro över E 4 vid samma projekt, i september 2020.

– Det var första gången som sprängning användes på detta sätt i Sverige och tidsbesparingen blev enorm – E4 var bara avstängd över en natt, något som sparade mycket pengar åt samhället, säger Håkan Norén.

– Det är förstås jätteroligt att bli uppmärksammad och få beröm. Jag tror, ärligt talat, att det inte finns så många andra företag i Sverige som skulle klara av att genomföra just de här projekten på samma sätt som vi. Många trodde nog att det till och med skulle vara omöjligt. Det känns som om vi tagit rivningsarbete till en helt annan nivå när det gäller både planering och genomförande. Jag är stolt över stipendiet, men jag tar emot det som frontfigur för Jansson Entreprenad, våra medarbetare och för min bror. Vi arbetar ju alla tillsammans för att utveckla företaget, säger Johan Jansson.

Stipendiet som är på 30 000 kronor delas ut av Norénska fonden, som är instiftad av ME med syftet att uppmärksamma unga maskinentreprenörer som med hjälp av nytänkande och modern teknik hittat nya vägar att driva utvecklingen i branschen. Fonden ska också bidra till att skapa nya mötesplatser för ökad samverkan mellan samhälle och akademi.

Infrastipendiet 2021 delas ut vid ME:s årliga arrangemang Stora Infradagen fredagen den 29 januari klockan 14.00-15.30 direktsänds från ME-studion.