Nyheter

Expansionen på Östersjön fortsätter

Stena Line och Noord Natie Ventspils Terminals (NNVT) har signerat ett 20-årsavtal för fortsatt färjetrafik från terminalen i Ventspils, Lettland.

Den långsiktiga överenskommelsen är en viktig del i Stena Lines fortsatta satsning på Östersjön och linjen Nynäshamn-Ventspils. Under 2021 ska två nya stora moderna färjor gå i trafik på linjen vilket kommer att öka fraktkapaciteten med 30 % och erbjuda ett nytt modernt alternativ för resemarknaden på Östersjön.

Sedan Stena Line började trafikera den snabbaste färjelinjen mellan Sverige och Baltikum, Nynäshamn till Ventspils, år 2012 har verksamheten mer än fördubblats och idag gör rederiet 24 avgångar i veckan med två fartyg.

Rederiet trafikerar idag också Östersjölinjerna mellan Liepaja-Travemünde och Karlskrona-Gdynia och nyligen meddelade Stena Line att de ska expandera på Östersjön ytterligare.

De befintliga fartygen på de båda lettiska linjerna ska ersättas av större och modernare färjor. På Nynäshamn-Ventspils väntas under året de förlängda fartygen Stena Scandica och Stena Baltica. De nya färjorna kommer öka fraktkapaciteten med 30 % på linjen och med de moderna och nyrenoverade fartygen tar Stena Line samtidigt upp kampen om passageratrafiken på Östersjön.

I november tog Stena Line ett viktigt steg för att klara de ökade volymerna och flyttade verksamheten i Nynäshamn till den nybyggda roro-terminalen Stockholm Norvik Hamn.

Nu tar Stena Line nästa stora steg och skriver ett 20-årsavtal med Noord Natie Ventspils Terminals (NNVT). Den långsiktiga överenskommelsen garanterar Stena Lines fortsatta färjetrafik från Freeport of Ventspils i Lettland. Avtalet innebär gemensamma investeringar i infrastruktur för att kunna hantera de större fartygen och de ökade volymerna.

– Ventspils erbjuder ett unikt geografiskt läge och linjen är den snabbaste mellan Sverige och Baltikum. Avtalet är en viktig del av vår expansion på Östersjön och för att vi ska kunna fortsätta växa tillsammans med våra kunder och partners, säger Johan Edelman, ansvarig för Stena Lines färjelinjer till och från Lettland.