Nyheter

Containervolymerna ökade i Göteborgs hamn

Det globala logistikåret 2020 präglades starkt av Covid-19-pandemin med bland annat stor rörlighet i efterfrågan på industrins produkter och transportbehov som följd.

Men i Göteborgs hamns containervolymer för helåret syns inga coronaeffekter – istället har volymerna ökat.

– 2020 ställde höga krav på oss alla i och kring Göteborgs hamn, vår flexibilitet och anpassningsförmåga har ställts på prov. Efter förutsättningarna och med facit i hand har vi gjort nästan allting rätt i hamnen, där vi till och med lyckats öka på sina håll. Samtliga terminaloperatörer i hamnen ska ha en eloge, säger Elvir Dzanic, VD på Göteborgs Hamn AB.

Redan den 1 februari vidtogs åtgärder för att lyckas hålla hamnen öppen och fri från störningar till följd av pandemin. Ovanpå det har man haft fokus på att snabbt möta de nya förutsättningar som pandemin skapat.

– I det korta perspektivet har det handlat om det rent operationella, att fortsätta vara en tillgång för industrin i navigeringen genom detta. Exempelvis genom att säkra tillgång på tomcontainers för industrin när det varit brist över stora delar av världen, och tillse att det funnits möjligheter till mellanlagring. Och inte minst garantera full, obruten funktionalitet i hamnen säger Elvir Dzanic.

Ökande containervolymer

Göteborgs hamn är Nordens största hamn. 30 procent av den svenska utrikeshandel passerar här, inklusive hälften av all containertrafik. Och det är i just containersegmentet man varit som mest lyckosam under 2020. Totalt sett ökade hamnens containervolymer med närmare en procent. Det jämfört med den övriga Sverigemarknaden som tappade två procent enligt senast tillgängliga statistik.

Tuffare i andra segment

I hamnens övriga segment hade Covid-19 större påverkan. Mest drabbad blev passagerartrafiken i hamnen. Kryssningsturismen världen över stängde ner nästan omedelbart vilket också fick konsekvenser i Göteborgs hamn.

Färjetrafiken drabbades hårt av reserestriktioner som drog ner passagerarantalen rejält.

I energisegmentet började året starkt med höga volymer – lågt råoljepris under våren gjorde att råoljelagringen ökade. Andra halvan av året präglades av minskad efterfrågan på flygbränsle och andra transportbränslen på grund av corona.

Den svenska nybilsförsäljningen gick ner med 18 procent under året, och den globala marknaden har generellt följt samma mönster. I Göteborgs hamn minskade volymerna med 15 procent under året som gick, där den största enskilda faktorn var Volvo Cars produktionsstopp under våren.