Nyheter

Debatt: Miljöpartiet har spårat ur om höghastighetståget

”Barriären som höghastighetsbanan utgör kommer innebära ett enormt intrång för boende och verkande i de områden som banan kommer att klyva”.

Det menar Jonas Johansson, Anna Jung och Matilda Ohlson vid Stoppa höghastighetsbanan genom Skåne i en replik till riksdagsledamoten Emma Berginger (MP) och Sydsvenska Handelskammarens Vd Stephan Müchler i Kvällsposten:

”I princip all forskning och utredningar visar att byggandet av nya stambanor för höghastighetståg är en dålig investering för samhället, oavsett sakområde. Samhällsekonomiskt riskerar generationer framöver få leva med en gökunge i boet som slukar stora resurser i form av kostnader för drift, underhåll och avbetalningar.”

”Vidare är Miljöpartiets fixering på hur snabbt det måste gå att resa ett häpnadsväckande icke-argument. Särskilt i en tid när corona fått många att värdesätta möjligheterna att jobba digitalt från hemmet. Höghastighetsbanans första delar beräknas vara klara tidigast om 20 år. Det är en utopi att det då kommer finnas behov av arbetspendling med tåg över långa distanser.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.expressen.se/kvallsposten/debatt-kvp/miljopartiet-har-sparat-ur-om-hoghastighetstagen/