Nyheter

Fler svenskar planerar att köpa en laddbar bil än en klassisk bensinbil

Av de svenskar som planerar att köpa en ny bil under 2021 svarar 45 % av svenskar att de kommer att köpa en el eller hybridbil, att jämföra med 32 % svenskar som planerar att köpa en bensinbil.

Elbilen tycks dessutom vara lika populär i landsbygden som i storstan, enligt en riksrepresentativ undersökning genomförd av Norstat på beställning av det digitala elbolaget Tibber.  

Antalet elbilar på de svenska vägarna har ökat stadigt de senaste åren. 2020 registrerades hela 29 643 elbilar i Sverige.  Av de svenskar som planerar att köpa en ny bil under 2021 planerar 13 % av svenskarna att köpa en renodlad elbil, vilket skulle innebära 37 916 nya elbilar på de svenska vägarna (baserad på 2020 personbilregistrering).

Hybridbilen verkar dock vara ännu mer populär, hela 32 % av svenskarna planerar att köpa en inom de närmaste 12 månaderna. Samma andel som planerar att köpa en bensinbil.

Och laddbara bilar verkar vara populära i alla åldrar. Hybridbilen är förstahandsvalet bland både 60-75 åringar och 30-44 åringar som planerar att köpa ny bil 2021.

Att just hybridbilen kniper förstaplatsen kan ha att göra med de olika substitutioner som finns för de som skaffar en hybrid, dessutom ses hybriden ofta som ett tryggare bilval än en renodlad elbil.

Elbilen lika populär i landsbygden som i storstan 

Länge har elbilen setts som en bra andrabil för storstadsbor som kör kortare sträckor, men att elbilen endast är något för storstadsbor stämmer inte. Elbilen tycks vara lika populär i landsbygden som i Stockholm. 2 av 10 i landsbygden svara att de planerar köpa en elbil under 2021, samma andel som i Stockholm. Det kan ha att göra med att det blivit lättare att ladda sin elbil hemma.

– Rent generellt brukar folk som bor i mindre städer ha en mer medveten relation till sin bilkörning, de kör mer och längre sträckor. Jag tror att dessa bilförare insett hur en el eller hybridbil snabbt kan löna sig ekonomiskt. Speciellt om man använder sig av smart billaddning som laddar elbilen när priset är som lägst. Då kan man lätt räkna hem kostnaden för en hybridbil inom 3, 4 år, säger Daniel Lindén, grundare av elbolaget Tibber.

De mest energieffektivaste elbilarna

1/Hyunda Kona Electric                  

2/BMW i3                                          

3/Opel Corsa-e                                  

4/Peugeot E-208                              

5/Renault Zoe                     

De populäraste elbilarna bland Tibbers över 100 000 användare 

1/Tesla Model 3 

2/Audi e-tron

3/Tesla Model s 

De populäraste hybriderna bland Tibbers över 100 000 användare

1/Volkswagen Passat GTE

2/Volvo XC60 Recharge

3/Volvo V60 Recharge

Bild av Joseph Mucira