Nyheter

Amazon Web Services: ”Tekniken som förändrar fordonsindustrin”

Traditionell industriell automatisering inom fordonsindustrin drar nytta av möjligheterna med teknik såsom IoT och AI – exempelvis för att proaktivt analysera och optimera produktionslinjen.

Här kommer ett inlägg från Joakim Stolpe, Sales Manager Nordics Amazon Web Services om framtidens teknik som förändrar fordonsindustrin i grunden:

”Vi upplever just nu stora och viktiga förändring i fordonsindustrin. Enkelt förklarat är tillverkarna i full gång med att ställa om till att bli data- och mjukvarudrivna teknikföretag.

Teknisk innovation har visserligen varit en betydande del av branschen sedan de första bilarna började rulla på våra vägar – och vi har upplevt flera fantastiska tekniska framsteg genom åren. Men utvecklingen går just nu snabbare än någonsin.

Förutom fyra hjul och en ratt har den moderna bilen mycket lite gemensamt med originalet. Teknikintegration gör bilar säkrare och mer användarvänliga. Inte minst har moderna bilar funktioner som ökar nyttan för ägaren. Precis som moderna smartphones kan utföra mer än ett samtal.

Till exempel gör teknik som AIML (Artificial Intelligence Markup Language) och HPC (High Performance Computing) det möjligt att utveckla helt nya applikationer och tjänster skräddarsydda för fordonsindustrin. Det kan vara funktioner som gör det enklare att kommunicera körförhållanden eller mer komplex teknik för utveckling av självkörande bilar. Avgörande för utvecklingen är tillgången till data men också hur leverantörerna jobbar med data.

Ett exempel är hur Toyota Research Institute använder tjänster från AWS för att utöka sin Mobility Services-plattform (MSPF). Genom den utvecklar, distruberar och hanterar Toyota nästa generations datadrivna mobilitetstjänster för att deras molnanslutna fordon ska bli säkrare och mer bekväma.

Ett annat exempel är hur BMW Group migrerar data från över hundra länder till AWS – för att bland annat, genom dataanalys, få mer insikter och snabbare kunna skapa nya kundupplevelser. Dessutom kommer företagen att utbilda upp till 5 000 utvecklare i de senaste AWS-teknikerna för att bättre kunna dra nytta av sin data.

Det bidrar till att BMW Group bättre kan förutse efterfrågan på sina olika fordonsmodeller och utrustningsalternativ världen över. På så sätt optimerar man inköp, produktion och försäljning – vilket leder till ökad kundnöjdhet.

Alla dessa framsteg gör fabrikerna ”smartare”. Traditionell industriell automatisering drar nytta av möjligheterna med teknik såsom IoT och AI – exempelvis för att proaktivt analysera och optimera produktionslinjen. Ett exempel här är hur Volkswagen använder molnteknik från AWS för effektivare datahantering, vilket har resulterat i en 30-procentig ökning av produktionseffektiviteten.

Innovation och kreativitet är viktiga prioriteringar för hela fordonsindustrin. När världen blir digital måste tillverkarna utnyttja möjligheten att integrera smart teknik som ökar nyttan för kunderna och förändrar industrin som vi känner den idag.”

– Joakim Stolpe, Sales Manager Nordics Amazon Web Services –