Nyheter

Cyberkriminella utnyttjar kända varumärken för att tjäna pengar på vaccinjakten

Den globala efterfrågan på covid-19-vaccin är enorm. I flera länder kan man också läsa om hur människor på olika sätt är beredda att tränga sig före i kön för vaccinering. För cyberkriminella nätfiskare innebär det en affärsmöjlighet.

Barracuda Networks har studerat olika former av vaccinrelaterat nätfiske och funnit att varumärkesmissbruk är ett av de vanligaste sätten att få mottagarna på kroken.

Genom att använda kända företag och organisationer som falska avsändare vill cyberkriminella få mottagarna att släppa garden, klicka på länkar och uppge personlig information. Budskapet kan vara att man mot betalning får möjlighet att gå före i vaccinationskön.

Nätfiskarna kan också utge sig för att vara sjukvårdspersonal som erbjuder sig att kontrollera om mottagaren är kvalificerad för vaccination – i utbyte mot personlig information. Avsändarna kan till synes vara stora kända läkemedelsbolag, hälsomyndigheter eller sjukvårdsinrättningar.

– Det bästa försvaret mot den här typen av angrepp är som alltid kunskap och sunt förnuft. Nu ökar visserligen tillgången till olika vaccin men du varken kan eller bör köpa dem via en hemsida eller en länk i ett e-postmeddelande. Det är inte lagligt att sälja vaccin på det viset, men det blir svårare att genomskåda bluffen när kriminella blivit så skickliga på att imitera kända varumärken och organisationer, säger Peter Gustafsson, ansvarig för Barracuda Networks i Norden.

– Förutom kunskap och sunt förnuft kan ett AI-baserat e-postskydd ofta upptäcka den här typen av nätfiske där avsändaren imiterar kända varumärken. De ger också ett bra skydd mot exempelvis vd-bedrägerier och kontostöld, avslutar Peter Gustafsson.