Nyheter

Branscherna som anammat delningsekonomin

Vad har magasinerings- och byggbranschen gemensamt med detaljhandeln? Intresset för delningsekonomi. Företag som Beijer Bygg, 24Storage och ICA har nämligen alla anammat koncept som innebär att hyra, låna och dela istället för att köpa.

Och resultatet har visat sig vara framgångsrikt. Det visar en ny sammanställning gjord av teknikföretaget Freetrailer.

Delningsekonomiska tjänster syftar till att samnyttja varor genom uthyrning, delning eller lån istället för att äga själv. Att delningsekonomin snabbt blivit populär på grund av sina många ekonomiska och miljömässiga fördelar råder det inga tvivel om.

Ett exempel är Freetrailers tjänst, som bygger på gratis utlåning av släpvagnar. I dag finns tjänsten tillgänglig hos ett 40-tal företag och bara under det senaste året har antalet släpvagnar ökat med 24 procent runt om i landet. När företaget nu sammanställer listan över de branscher som bäst omfamnat delningsekonomins fördelar är det några som hamnar i framkant. Bland andra byggbranschen, detaljhandeln och magasineringsbranschen.

– Företag inom alla olika branscher jobbar ständigt med att möta deras kunders behov. Det är inte alltid det enklaste att göra och ett vanligt misstag är att man inte vågar bredda blicken och erbjuda nya tjänster för att tillgodose kunderna. Delningsekonomiska lösningar kan definitivt skapa goodwill till företaget, det kan vara genom resurser som redan finns att erbjuda, exempelvis utlåning av befintliga produkter eller externa tjänster som skapar mervärde till kundbesöket, säger Johan Wijkander Nordic Area Manager på Freetrailer.

Byggbranschen

Inom byggbranschen blir utlåning och uthyrning allt vanligare både mellan byggföretag men även för privatpersoner som besöker byggvaruhus. Att hyra istället för att köpa verktyg, byggmaskiner och fordon är både mer gynnsamt för miljön och ekonomin. Grävskopor, traktorer och släpvagnar är kostsamma sällananvändningsvaror och kan därför med fördel ansluta till delningsekonomiska koncept.

– Sällanköpsvaror så som byggmaterial och verktyg kan vara knepigt att frakta hem om du inte äger en lastbil eller ett släp. Vi erbjuder hemleverans men genom att också erbjuda gratis utlåning av släpvagnar ökar vi valmöjligheterna för våra kunder och ger ett till alternativ till de som fysiskt behöver eller vill besöka varuhuset, säger Lars Holmgren Butikschef på Beijer Bygg Uppsala.

Magasineringsbranschen

En ökad population i storstäder samtidigt som lägenheterna och förvaringsutrymmen blir mindre gör att magasineringsbranschen växer så att det knakar. I start-up meckat San Fransisco finns det exempelvis Air Bnb-liknande företag där stadsbor med extra utrymme kan hyra ut det till personer som är i behov av förvaring. Magasinering är idag en viktig bransch för den urbana medborgaren och det finns många aktörer som konkurrerar om kunderna.

– Vi ser ett ökat behov av våra förråd och har därför valt att integrera Freetrailers delningsekonomiska koncept för våra kunder på plats. Det underlättar deras vardag och gör beslutet att välja oss mer självklart, säger Gabriel Bergqvist Head of Brand & Business Development på 24Storage.