Nyheter

Brodderuds Bergtäkt satsade på en ny Keestrack K4

Om man följer väg 202 mot Töreboda ungefär fem km österut från Mariestad så kommer man till en oansenlig skylt som förkunnar att man kan svänga av till en bergtäkt. Ägaren heter Lasse Runberg och marken täkten ligger på tillhör gården Brodderud som han också äger, men numera driver i ett driftsbolag tillsammans med sju andra gårdar.

Han är nämligen en flitig man den gode Lasse, med många strängar på sin lyra. Förutom bergsprodukter och mjölk så känner nog många i Mariestad igen namnet för att de bor i deras fastigheter, eller har du turistat i Mariestad kanske Hotell Vänerport som drivs av Lasses fru låter bekant? Vi svänger dock vänster vid skylten för att lära oss mer om verksamheten som pågår i täkten, och mer specifikt deras senaste investering en Keestrack K4 från Fredheim Maskin.

– Vi startade täkten 2011 eftersom det saknades en bergstäkt med kort avstånd till främst Mariestad men även Töreboda. Vi har vuxit år för år sedan dess och i dagsläget har vi en personalstyrka på fem anställda som jag är väldigt nöjd med, berättar Lasse Runberg.

En av de anställda heter Eric Ringman, och är platschef i täkten och son till Lasse. Han arbetar heltid i verksamheten, och beskriver ett varierande arbete.

– Jag gör allt från att serva och reparera vår utrustning till att hoppa in och köra maskin. Vi sköter så mycket av underhållet som möjligt själva, och eftersom det är en blandning av nyare maskiner och begagnade maskiner som varit med ett tag så är det viktigt att klara så mycket som möjligt själva.

Deras senaste investering från Fredheim Maskin ser dock ut som ny fortfarande, bortsett från ett dammtäcke som är obligatoriskt i den här typen av verksamhet. Den lyssnar till namnet Keestrack K4, och är Sveriges mest sålda ”grovsorterare” de senaste åren.

– Den ersatte faktiskt en Keestrack K3/Combo som är till salu nu om någon är intresserad. Både den och servicen från Fredheim Maskin har fungerat mycket bra genom åren, och att vi bytte till K4 beror på att vi vill ha en högre kapacitet. Just nu står den uppställd bakom en Sandvik 1208 och kör 0- 90mm, och K4: an matchar en 1208 bättre kapacitetsmässigt än vad K3: an gjorde. Vi ville ha en högre kapacitet på finbandet vilket vi också fått. Så här långt är vi jättenöjda, förklarar Lasse Runberg.

Är man intresserad av att köpa bergsprodukter från 0-150mm ned till stenmjöl och betongballast så måste man inte åka väg 202 fem km mot Töreboda och svänga vänster. Det går lika bra att få utkörning från något av åkerierna som Brodderuds Bergtäkt samarbetar med.

– Vi gör allt själva utom sprängning och lastbilstransporter. Vill man komma hit så kan vi lasta allt från en lastbil till en släpkärra, och är man osäker på vad man ska använda för produkt så är alla välkomna att ringa oss och fråga. Bland våra kunder hittar man kommunerna runt omkring, åkerier, lantbrukare och byggföretag men även privatpersoner är välkomna, avslutar Lasse Runberg innan han skyndar vidare mot en bygghandel för att ett pågående bygge i Mariestad inte ska bli stillastående.