Nyheter

Säker lina för Tele2:s IoT-kunder med Equinix

IoT-marknaden växer – och i takt med det blir säkerheten allt viktigare. Nu lanserar Tele2 en tjänst för säker global IoT-uppkoppling i samarbete med Equinix: Private Interconnect.

Med Private Interconnect kan Tele2 IoT:s kunder flytta sin data till en egen dedikerad fiberanslutning. Det förenklar uppkopplingen mellan partners, leverantörer och kunder i ekosystemet kring IoT. Det går att upprätta privata anslutningar från var som helst i världen på bara några minuter.

För Tele2 IoT:s kunder innebär Private Interconnect en ny nivå av säkerhet när de kopplas ihop med Equinix globala nätverk av datacenter.

– Våra kunder har IoT-produkter uppkopplade i 160 länder. De vill inte bara ha hög säkerhet nära sitt eget huvudkontor i Europa, utan vill nå uppnå samma höga säkerhet över hela världen. Därför har vi valt att samarbeta med Equinix, säger Cyril Deschanel som är vd för Tele2 IoT. 

Ökade säkerhetskrav när IoT växer

Cyril Deschanel ser tre drivkrafter som gör att Private Interconnect är en efterfrågad tjänst på marknaden. Det första är att IoT-marknaden växer. Allt mer data skickas och allt fler produkter kopplas upp. I dag är 1–2 procent av alla produkter i världen uppkopplade och antalet växer med 20–25 procent varje år. Ju fler produkter som kopplas upp, desto större blir säkerhetsrisken.

Den andra är att ekosystemet kring IoT blir allt mer avancerat.

– Det är en komplex värdekedja där device, applikationer och datacenter ska vara sammankopplade med en anslutning av hög kvalitet. Ju högre komplexitet, desto mer behöver du fokusera på säkerheten, säger Cyril Deschanel.

IoT blir verksamhetskritiskt

Den tredje drivkraften är att IoT-tekniken blir allt mer affärskritisk. Verksamhetskritiska applikationer kräver en överföringshastighet av data som ligger nära realtid. Det ställer också högre krav på tillförlitligheten i den digitala infrastrukturen.

Cyril Deschanel nämner som exempel företag inom e-hälsa och telemedicin, men också hela säkerhetssektorn med exempelvis larm hos privatpersoner och företag.

– Då vill du inte riskera ett avbrott som gör att datakommunikationen fallerar.

Tele2 IoT:s kunder efterfrågar framför allt tre saker: säkerhet, hög hastighet och låg latens, konstaterar han.

– Det uppnår du med en dedikerad lina, helst med fiber. Och det tillhandahåller Equinix. Därför kan vi valt att erbjuda Private Interconnect som en integrerad lösning mellan vår plattform och Equinix. Samarbetet gör det möjligt för oss att snabbt koppla samman våra kunder med deras partner över hela världen. Ju viktigare IoT blir för våra kunder, desto högre krav ställer de, säger Cyril Deschanel.