Nyheter

BlueJay: Vaccineringen största logistikutmaningen på väldigt länge

Man får nog gå tillbaka till landstigningen i Normandie, eller månlandningen, för att hitta en logistikutmaning i paritet med den pågående vaccinationskampanjen. En aspekt som är lätt att missa är vikten av att bygga försörjningskedjor som förenklar spridning av information.”

Det skriver Stefan Tärneberg på BluJay:

En likhet mellan den pågående vaccineringen och arbetet med stora insatser i krig som är svår att bortse från är att det i båda fallen faktiskt handlar om liv och död. En annan likhet är vikten av att kunna samla in och sprida information. I det ena fallet är det visserligen av yttersta vikt att begränsa spridningen av informationen, men i båda fallen är det extremt viktigt att ha tillgång till den.

De flesta av oss vill att vaccineringen ska ta ordentlig fart och vi vill veta hur det går med den. Vi blir frustrerade när vi inte har ett grepp om hur det går med arbetet och de flesta av oss blir nog besvikna, eller cyniska, när vi får klart för oss att tidigare lämnad information inte stämmer. Brister i spridning av information medför en mängd problem, det gäller allt från individers oro, via sämre tilltro till nyttan med vaccinering, till lägre uppslutning kring gemensamma samhällsvärderingar.

Kravspecen är enkel att formulera i stora drag: se till att vaccinet flyter in i landet,  att arbetet med att distribuera det flyter på och att information om hur det går och hur det fungerar flyter ut till medborgarna.

Alla aktiviteter ovan kan beskrivas som utmaningar vad gäller logistik och försörjningskedjor. Och i samtliga led är det oerhört viktigt med tillgång till, samt insamling, sammanställning, analys och distribution av data. Lägg till det att logistiklösningarna och försörjningskedjorna måste vara både stabila och flexibla, två krav som inte sällan är motstridiga. Och så ska allt gå snabbt och vara säkert, vad gäller transporter, förvaring och hantering.

Det råder, som sagt, ingen brist på utmaningar. Vi kan lägga till produktionsproblem, krav på godkännanden, politiskt tjuv- och rackarspel på både hög och låg nivå, farhågor om allvarliga biverkningar, med mera. Addera den decentraliserade svenska förvaltningsmodellen med den brist på samordning av tekniklösningar som den medför.

Det är lätt att tycka synd om vaccineringsansvariga som får löpa gatlopp i tv-intervjuer på löpande band.

Vad gäller information om vaccineringen har Interpol identifierat 3 000 webbplatser som kan kopplas till olaglig försäljning av läkemedel och löften om mirakelkurer. 1 700 av dessa bjuder dessutom på skadlig mjukvara, till exempel för nätfiske. Det är så klart ytterst viktigt med spridning av korrekt information för att motverka sådan kriminalitet. Medborgarna måste kunna vara säkra på att information om vaccin stämmer.

Och så lite goda nyheter, som omväxling. Det är positivt att effektiv hantering av data inte bara underlättar spridning av information, utan även leder till en bättre hantering av logistik och försörjningskedjor. En anledning till det är att det blir möjligt att använda AI och maskininlärning. Sådana lösningar ses ibland som ”svarta lådor” som minskar insyn, men de kan lika gärna öka transparens, förutom att förbättra datakvalitet.

Med AI och maskininlärning blir det enklare att skapa försörjningskedjor som kan hantera snabba förändringar av behov och efterfrågan. I ena änden börjar den hanteringen med korrekt information om tillgång på produkter och resurser som ska hanteras. Förbättrad spårbarhet, till exempel att omgående kunna se vart vaccin från en viss serie har distribuerats, blir möjlig.

Med tekniska lösningar för automatisk märkning, så kallad ”taggning”, kan sådan information göras tillgänglig i realtid. Det skulle göra det möjligt att snabbt spåra, och om nödvändigt avbryta, hanteringen av vaccin som misstänks ge biverkningar. Vad gäller många typer av vaccin blir det också enklare att skapa distributionslösningar som uppfyller krav på till exempel kylning.

Det här är bara några exempel på värdet av effektiv hantering av data, vad gäller vaccinationskampanjen. För att uppnå alla fördelar krävs det så klart stora insatser och investeringar. En viktig sådan är att enhetlig distribuera information, det genom transparant rationella lösningar för logistik, distribution och försörjningskedjor för att snabbt förebygga flaskhalsar.”

– Stefan Tärneberg BluJay –