Nyheter

Regionpolitiker: ”Slå inte undan benen för den svenska biogasmodellen”

”Biogas är en avgörande pusselbit i energi- och klimatomställningen. Men nu hotas den både från EU och genom förändringar i den svenska miljöbilsdefinitionen.”

Det skriver 22 regionpolitiker från C, S och MP i Dagens Samhälle:

”Den nuvarande metoden för att beräkna ett fordons klimatpåverkan i EU är mycket snäv. Den så kallade ”tail-pipe-metodiken” utgår nämligen endast från koldioxidutsläpp vid avgasröret, något som blir missvisande samtidigt som konkurrensen mellan klimatneutrala drivmedel snedvrids. Att jämföra en elbil utan att inkludera påverkan från batteritillverkningen med en biogasbil utan att inkludera nyttan från minskat metanläckage blir som att jämföra äpplen och päron. Metoden leder till att gasdrivna fordon och biogas som drivmedel på sikt fasas ut, vilket minskar takten i det brådskande omställningsarbetet – trots att vi vet att både el och biogas behövs”

”En mer rättvisande metod är att bedöma ett fordons koldioxidutsläpp utifrån drivmedlets hela livscykel. I EU finns en viss ambition att göra detta, men tyvärr inte i de pågående revideringarna av koldioxidnormer för fordon samt den gröna taxonomin. Det är därför av stor vikt att regeringen och samarbetspartierna aktivt verkar för att beräkningar av klimatpåverkan ska utgå ifrån ett livscykelperspektiv i de slutliga formuleringarna.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.dagenssamhalle.se/opinion/debatt/regionpolitiker-sla-inte-undan-benen-for-den-svenska-biogasmodellen/