Nyheter

Volvo Lastvagnar har tagit fram sitt eget ljud för elfordon

Vid halvårsskiftet träder ny lagstiftning igenom: Nu måste alla el- och hybridfordon vara utrustade med ett akustiskt fordonssystem. I korthet innebär det att nu måste alla elfordon börja låta som…just fordon.

Den nya EU-lagstiftningen gäller dock ej befintliga fordon:

– Så är det naturligtsvis, du har inte ett retroaktivt krav, annars skulle du som fordonsägare behöva åk och montera detta, säger Transportstyrelsens utredare Ingela Sundin i en kommentar till Svenska Dagbladet.

Det berör hastigheter upp till 20km/tim för att kunna varna cyklister och fotgängare att nu kommer det en elbil. Vid högra hastigheter bedöms det inte krävas då hjulen mot asfalten ger ifrån sig tillräckligt med ljud.

Volvo Lastvagnar, som är först ute med ett eget ljud, har tagit fram fyra olika ljud till sina ellastbilar. Bland annat för inbromsning samt vid acceleration.

– Vår målsättning har varit att ta det bästa av två världar och inte eftersträvat att den ska låta så likt en diesellastbil som möjligt, säger Anna Wrige Berling, trafik- och produktsäkerhetschef på Volvo Lastvagnar till Svenska Dagbladet:

– Vi vill behålla fördelarna att elektriska lastbilar ska vara tystare. Sedan har vi försökt hitta ljud som hörs för dem som behöver höra det men samtidigt inte stör andra.