Nyheter

Hamnar i samarbete för snabb och säker återstart av kryssningstrafiken

Den 15 juni kommer årets första kryssningsfartyg till Sverige där passagerare får gå i land i Göteborg, Visby och Stockholm. Ett samarbete mellan hamnar och myndigheter gör denna försiktiga återstart möjlig och ger positiva signaler till både internationella kryssningsrederier och den svenska besöksnäringen.

När covid-19 pandemin slog till 2020 raderades i princip kryssningstrafiken världen över, så även i Sverige. Under hela krisen har hamnarna i Stockholm, Visby och Göteborg tillsammans arbetat fram ett gemensamt förhållningssätt och regelverk gentemot rederierna för en säker återstart av trafiken.

– Genom att i samarbete med berörda myndigheter skapa gemensamma protokoll och tydliga förhållningsregler och rutiner vid anlöp har rederierna haft ett gemensamt regelverk att förhålla sig till vilket förenklat återstarten av den viktiga kryssningstrafiken, säger Joakim Larsson, ansvarigt borgarråd Stockholms Hamnar.

Även rederierna har tagit ett stort ansvar med tydliga och rigorösa regelverk kring hanteringen av anlöp under covid-19 pandemin, vilket underlättat diskussionerna med hamnar och myndigheter.

– Att vi svenska hamnar tidigt samverkade och jobbade fram våra planer över hur vi ska hantera fartygen och passagerarna tror jag har varit en framgång som vi nu kan skörda frukterna av. När vi i Göteborg har pratat med rederierna tycker de att vi har hanterat situationen bra genom att hela tiden anpassa våra planer och ha en tydlig kommunikation kring vad som gäller. Vi upplever också att svenska myndigheter har varit väldigt lyhörda och nåbara för att stötta oss, säger Martin Meriwall, kryssningsansvarig i Göteborgs Hamn.

Den 15 juni kommer årets första kryssningsfartyg där passagerare får stiga av fartyget. Det kommer att vara en så kallad bubble cruise där passagerarna håller sig till sin egen ”bubbla” med till exempel specialchartrade bussar och egna tider på museer för att passagerarna inte ska blanda sig med civilsamhället. Samtliga passagerare är testade för covid-19, det är betydligt färre passagerare än under en normal kryssning och stränga förhållningsregler gäller ombord.

– Det har varit både lärorikt och entusiasmerande att tillsammans med Stockholm Hamnar och Göteborgs Hamn arbeta för en trygg och säker återstart i samråd med gränspolis, smittskyddsläkare, Folkhälsomyndigheten och rederier. Nu har vi riktigt bra lösningar på plats och gläder oss över att välkomna de första kryssningspassagerarna till Sverige, säger Henrik Ahlqvist, Sales Director Cruise, Copenhagen Malmö Port.

Bara i Stockholmsregionen bidrar kryssningsindustrin med en total ekonomisk effekt på nästan 2 miljarder kronor och 1100 arbetstillfällen, vilket är en betydande del av den snabbt växande besöksnäringen.