Nyheter

Strömstad storsatsar på ett utökat avloppssystem

Strömstads kommun har som en del av en storsatsning investerat 125 miljoner kronor i en utökning av avloppsledningsnätet. Bland annat har en rekordartad styrd borrning utförts för att undvika det skyddade strandnära ålgräset på havsbotten.

Under fem års tid har Strömstad investerat totalt 400 miljoner kronor i avloppsanläggningar, bland annat i en renovering och kapacitetshöjning vid Österröds reningsverk vid Hålkedalskilen söder om staden.

Där har man installerat den holländska biologiska avloppsreningstekniken Nereda, som bygger på aerob granulering, en teknik som använder mindre energi än traditionell avloppsrening.

Och under året som gått, från augusti 2020 till juni 2021, har dessutom 15 kilometer nya avloppsledningar in till verket och utloppsledningar från verket byggts. De nya ledningarna ska avlasta det befintliga ledningsnätet och säkerställa en god kapacitet för en växande befolkning, inte minst en stor andel sommargäster. Ledningarna har dragits på land men mest på sjöbotten.

Från norr och söder

En av sjöledningarna har lagts från Bojarkilen i norr med anslutning från Skeppsbroplatsen, förbi staden och in i Hålkedalskilen söder om staden till Österröds avloppsreningsverk. Den andra ingående sjöledningen kommer från Öddö och Daftö-Valö i söder och även den går in i Hålkedalskilen. Befintliga pumpstationer har kopplats ihop och tre nya har byggts.

Den utgående ledningen för det renade vattnet är tre kilometer lång och går ut genom kilen till den utsläppspunkt i havet som beslutats av Länsstyrelsen.

– Det är en självfallsledning, vilket gör att vi under en stor del av året slipper att pumpa ut vattnet. Det sparar förstås energi, säger Jerry Johansson, som är VA-chef i Strömstad. Utbyggnaden innebär att vi längs det gamla systemet kan ansluta nya områden, då vi frigör kapacitet i dessa ledningar. Besparingar gör vi också genom att vi kunnat ta bort flera pumpstationer i det äldre systemet längs vägen.

– Det här är en samverkansentreprenad som varit rätt komplicerad. Projekteringen har pågått ett antal år. Men det har varit ett väldigt roligt jobb, säger Fredrik Lennartsson, projektledare för totalentreprenören NCC.

Styrd borrning under ålgräs

Det mest spektakulära i projektet är att det utförts sex kilometer styrd borrning, bland annat för att komma under det naturskyddade strandnära ålgräset. Borrningarna har utförts på fem olika ställen vid strandlinjen från varje landsida. Det schaktfria ledningsbygget har utförts av underentreprenören Styrud och Göteborgs Dykeriteknik har utfört sjöledningsarbetet.

Två landfästen har byggts vid Norra Öddö och där har styrd borrning utförts 370 meter ut i havet. I Hålkedalskilen har landfästen för tre ledningar gjorts och styrd borrning 950 meter ut i kilen. Vid Österröds reningsverk har två bergborrningar med 110 meter långa pilothål gjorts. Vid Skeppsbrokajen i centrala Strömstad har tre stycken 40 meter långa hammarborrningar utförts.

FAKTA:

Byggherre: Strömstads kommun

Totalentreprenör: NCC Sverige AB

Projekttid: Augusti 2020 – juni 2021

Entreprenadkostnad: 90 MSEK, totalt 125 MSEK