Nyheter

Besked nu: Nya talmansrundor

Vid dagens pressträff meddelade statsminister Stefan Löfvén att det blir nya talmasrundor.

Under helgen har det varit tyst från regeringskansliet men diskussioner och förhandlingar har pågått under helgen.

Löfvens regering fälldes förra veckan i en historisk misstroendeomröstning som initerades av Sverigedemokraterna. Misstroendeomsröstningen kom efter att Vänsterpartiet krävde att januariavtalets punkt om fri hyressättning i nyproduktion slopas.

Talmansrundor innebär att talman Andreas Norlén samtalar med partiföreträdarna för att undersöka vilket regeringsalternativ om har majoritetsstöd i riksdagen. Därefter presenterar talmannen ett alternativ på statsminister – och om det inte godkänns i riksdagen har talmannen ytterligare tre försök på sig innan det blir extra val.