Nyheter

RISE och LTU genomför edge-experiment i ett riktigt 5G-nätverk

Samarbetet mellan forskningsinstitutet RISE och Luleå tekniska universitet har för första gången gjort det möjligt att genomföra edge-experiment i ett riktigt 5G-nätverk.

– Edge är framtiden. Det är en nyckelteknologi som kommer att bli nästa stora arena för digital innovation. Snart kommer det att finnas en edge-nod i varje kvarter, säger Tor Björn Minde från RISE.

Den nya generationens mobilnät 5G rullas ut över hela landet. Samtidigt utvecklas edge-teknologi för en mängd olika områden. Edge möjliggör kraftfull databehandling lokalt nära användarna. Med hjälp av edge kan den lägre fördröjningen i 5G kommunikationen utnyttjas för applikationer. I praktiken innebär detta bättre och möjlighet till snabbare beslut samt att beräkningar flyttas närmare användarna från molndatacenter som kan vara långt bort.

– Kombinationen av edge i 5G-nät kommer att ha stor betydelse för framtiden inom svensk industri. I vår testbädd kan vi nu utveckla och testa applikationer som tidigare inte var möjliga. Det handlar bland annat om fördröjningskänsliga realtidstjänster, teknologi som kommer att förändra branscher som till exempel, transport, fordon och turism, säger Tor Björn Minde från RISE.

Tor Björn Minde är enhetschef på hos RISE och ansvarig för testbädden. Han finns med på topp 30-listan över ledande globala tankeledare inom edge. Enligt Tor Björn är den möjlighet till edge-beräkningar som testbädden ger ett mycket stort framsteg.

Testbäddsmiljön är byggd av RISE, är leverantörsneutral och använder öppen källkod, vilket gör utvecklare fria att förnya sig utan att vara låsta till en leverantör. Målet är att stärka den nationella kapaciteten för innovation genom att göra edge-beräkningar tillgängliga för ytterligare 5G-testbäddar och digitala innovationslaboratorier över hela landet.

– Med testbädden kan vi ge svenska ICT-företag en unik fördel. Vi har för närvarande tre projekt som använder 5G i gång på testbädden och välkomnar gärna fler utvecklare som vill testa nya innovativa koncept och tjänster i en verklig miljö, säger Emil Svanberg från RISE, projektledare för testbädden inom edge.