Nyheter

Startupen Aerit får tummen upp av transportstyrelsen att utföra drönarleverans

Idag meddelar Aerit att de har erhållit operativt tillstånd från Transportstyrelsen för användning av drönare vid last-mile leverans i Sverige.

Aerits vd och medgrundare, Alexander Perrien, kommenterade godkännandet:

– Tillståndet är en viktig milstolpe på Aerits resa mot att bli världens främsta drönarleveranstjänst. Jag är mycket stolt över teamet och det hårda arbete de har lagt ner för att komma dit vi är nu. Vi är redo att visa vad vi kan leverera.

Det som har gjort det möjligt för Aerit att få det operativa tillståndet är processen inom ramverket Specific Operations Risk Assessment (SORA), som tillhandahålls av den europeiska byrån för luftfartssäkerhet (EASA), och som började tillämpas i januari 2021.

Perrien tillade:

– Leverans med drönare kommer snart att bli en del av vardagen och förbättra hållbar tillgång till varor och tjänster oberoende av tid, plats eller personlig förmåga. Transportstyrelsen har varit en utomordentlig resurs under utvecklingen av vår drönarplattform Nimbi, och vid procedurerna för att garantera säkerhet och stabilitet i vår verksamhet. Vi ser fram emot att arbeta med dem för att erhålla LUC tillståndet.

Tillståndet LUC (Light UAS operator Certificate) gör det möjligt för drönaroperatörer att själva godkänna flygningar inom EU, utan att behöva ansöka om ytterligare operativa tillstånd.

Nimbi är kapabel av autonom avhämtning och leverans av varor på upp till 4 kg, och kräver inte att avsändare eller mottagare har någon ytterligare infrastruktur.

Aerit är en startup som utvecklar hållbar drönarleverans baserat i Stockholm, Sverige, och en del av KTH Innovation, The Innovation Growhouse Stockholm och EIT Urban Mobility.

Foto: Bingchun Fu