Nyheter

Första entreprenadmässan i Sverige på två år: Entreprenad Live 14-16 oktober

Tiden med Coronapandemin har varit tuff för Peter Eriksson och Hans-Erik Kristensson som arrangerar Entreprenad Live. Flyttade mässdatum, oroliga utställare och oro för företagets ekonomi har varit påfrestande. Men de tog sig igenom det och arrangerar 14–16 oktober den första entreprenadmässan i Sverige på 25 månader.

Det ser bra ut. Det är tre veckor kvar till Entreprenad Live i Göteborg och alla montrar är slutsålda. Peter Eriksson tar en paus från jobbet med checklistor, som blir allt mer intensivt ju närmare mässan kommer, och berättar att även om allt tyder på en bra mässa så har vägen dit varit en besvärlig resa.

– Senast det var en entreprenadmässa i Sverige var i september 2019 då vi höll Entreprenad Live på Ring Knutstorp i Skåne. Vi var beredda att köra i Göteborg i september 2020. Men så kom covid.

Peter och hans kollega Hans-Erik sköt då först fram mässan till maj i år, sedan till september.

– Men när jag såg att steg fyra i regeringens plan för öppning av samhället låg i september, sköt vi det än en gång till oktober. För att få en extra marginal.

Kaotisk tid

Ett tag var det rätt kaotiskt. Utställare ringde och frågade om mässan skulle bli av eller inte och en del ville hoppa av.

– Vi fick förklara att mässan skulle bli av och när det stod klart att de flesta restriktionerna skulle tas bort den 29 september, då blev det rejäl skjuts. Många hade avvaktat och en del fick panik när de insåg att de inte hade någon monter bokad, berättar Peter.

Han konstaterar att pandemin har slagit olika beroende på vilken bransch man verkar i. Bygg- och anläggning har ju i det närmaste haft högkonjunktur medan mässbranschen stoppades helt.

– Vi har ju i princip haft näringsförbud. Vi fick använda alla pengar vi hade. Visserligen har det funnits stöd, som exempelvis korttidspermitteringar. Men lönekostnader är bara en del. Vi har fortsatt haft kostnader för att hålla igång alla system. Även kommunikation kostar.

Upprätthålla varumärket

Det handlar om att visa att man lever och finns. Att upprätthålla varumärket Entreprenad Live. Det betyder hårt jobb. Att försöka sälja alla montrar trots att det finns en osäkerhet om och när mässan blir av.

– Nu med bara veckor kvar till mässan är det lite stressigt. Men det är ingenting när jag tänker tillbaka. För några månader sedan visste vi inte om det skulle bli någon mässa över huvud taget. Det är olika grader av helvetet. Men om vi inte hade fått köra nu, då hade vi fått svårt att överleva, säger Peter.

Han konstaterar att 25 månader utan entreprenadmässa har påverkat branschen.

– Det här är en mötesintensiv bransch där man träffas för att göra upp affärer ansikte mot ansikte. Det har många saknat. Under mina 30 år i mässbranschen har jag alltid frågat besökare vad de tycker är viktigast med att besöka en mässa. Det vanligaste svaret har alltid varit ”att få inspiration”. Och det får man genom att mötas och samtala, understryker Peter Eriksson.