Nyheter

Nytt globalt erbjudande inom elektromobilitet

Volvo Bussar utökar erbjudandet inom elektromobilitet till att nu omfatta marknader över hela världen. Med lanseringen av det nya elchassit Volvo BZL Electric erbjuder Volvo Bussar en stabil plattform för hållbar och effektiv kollektivtrafik för städer världen över, och samtidigt en produkt som garanterar pålitlig drift och lönsamhet för kunderna.

– Vi vill vara ledande i branschens omställning till en mer hållbar framtid. Med lanseringen av nya Volvo BZL Electric är ambitionen att erbjuda världens mest ansvarsfulla elbussystem. Det gör vi genom att fokusera på hållbarhet, säkerhet och pålitlighet, säger Anna Westerberg, VD för Volvo Bussar.

Den globala efterfrågan på elektromobilitetslösningar inom kollektivtrafiken växer och Volvo Bussar räknar med en snabb tillväxt de kommande åren.

– Med nya Volvo BZL Electric erbjuder vi en global plattform för ren, tyst och energieffektiv kollektivtrafik. Det gör att vi kan möta den växande efterfrågan på de viktiga marknader som är redo för ett skifte till elektromobilitet, säger Anna Westerberg.

Strävan mot cirkularitet

Att ta ansvar för miljön är djupt rotat inom Volvo, och hållbarhet, minskade koldioxidutsläpp och lägre buller är viktigt. Men Volvo Bussar tar ett större grepp än så.

– Vi har ett livscykelperspektiv och tar ansvar för miljöbelastningen av våra produkter, från vaggan till graven. Det betyder att vi säkerställer att material, tillverkning, verksamhet och återvinning möter de högsta miljökraven, säger Anna Westerberg.

Cirkularitet är en annan prioriterad fråga för Volvo Bussar. Nya Volvo BZL Electric är utvecklad för att vara 90 procent återvinningsbar.

Pålitlighet, effektivitet och säkerhet från Volvo

Volvo Bussar har lång erfarenhet av olika elektromobilitetslösningar, ofta i nära samarbeten med operatörer världen över. Nya Volvo BZL Electric är konstruerad för att kunna användas både som singeldäckare och dubbeldäckare.

– Nya Volvo BZL Electric bygger på beprövade och framgångsrika teknologier som vi redan implementerat i Europa. Alla chassi- och drivlinekomponenter är utvecklade och tillverkade av Volvo. För att säkerställa premiumkvaliteten hos våra bussar har vi samarbeten med utvalda karossbyggare världen över,  säger Dan Pettersson, Head of International på Volvo Bussar.

En elektrisk buss är alltid en del av ett system. Rutt, frekvens, passagerarkapacitet, laddning och lokala föreskrifter är faktorer som leder till olika lösningar.

– Av erfarenhet vet vi att man behöver jobba nära kunder och partners för att skräddarsy elektromobilitetslösningar för varje stad. Genom vårt globala servicenätverk och våra dedikerade serviceteam säkerställer vi drift och effektivitet hos våra produkter och tjänster, även i det långa perspektivet. I grunden handlar det om att leverera noll oplanerade driftsstopp, säger Dan Pettersson.

Säkerhet är en ledstjärna för Volvo, och nya Volvo BZL Electric möter de högsta europeiska kraven för körsäkerhet, drift och trafiksäkerhet. Det inkluderar Volvo Connect som är Volvo Bussars senaste erbjudande inom uppkopplade tjänster. Med funktioner som Zone Management kan operatören skapa säkerhetszoner där maxhastigheten begränsas, till exempel utanför en skola eller i en bussdepå.

En förstklassig körupplevelse och flexibel laddning

Volvo BZL har en drivlina som är helt och hållet utvecklad av Volvo. Den 200 kW starka elmotorn är kopplad till en tvåstegs automatisk växellåda. Det ökar vridmomentet på hjulen vid låga varv och jämnar ut strömtoppar, vilket minskar elförbrukningen och ökar livslängden på motor och batterier. Drivlinan kan konfigureras med både en och två motorer med en effekt på hela 540 hk. Det gör Volvo BZL extremt stark i uppförsbackar och leder till mjuk och smidig körning.

Volvo BZL är konstruerad för flexibel laddning genom hårdvara och gränssnitt för både snabbladdning längs rutten via OppCharge och CCS-laddning i depå. Volvo Bussar erbjuder också ett energilöfte, vilket innebär att Volvo Bussar garanterar kapaciteten för en överenskommen mängd energi som krävs för rutten.

Fakta Volvo BZL Electric

Längd (mm): 11 815 (singeldäckare), 10 585 (dubbeldäckare).
Drivlina: Elmotor, maxeffekt en/två motorer: 200/400 kW (singeldäckare), 200 kW (dubbeldäckare)
Växellåda: 2-stegad automatiserad manuell växellåda
Laddning: OppCharge, maxeffekt: 300 kW. Combo2/CCS, maxeffekt: 150 kW.
Energilagringskapacitet: upp till 470 (kWh)