Nyheter

Phoenix Contact banbrytande energieffektiva anläggning för maskinbyggnad

24 augusti 2021 gick starten för den nya banbrytande byggnad som Phoenix Contact kommer att bygga i slutet av Flachsmarktstraße och som ska stå klar år 2023.

– Teknik spelar en nyckelroll för att bemästra framtidens utmaningar. Och den här tekniken kommer att skapas här, på den här platsen, i en industrihall som kan tävla med de bästa , meddelade Frank Stührenberg, VD för Phoenix Contact, när han satte igång byggnadsarbetet. Vi tänker på internationell nivå, men Blomberg är och kommer att förbli själva hjärtat i vårt företag.

Den nya byggnaden kommer att rymma alla maskinbyggnadsenheter som för närvarande finns utspridda på i och omkring Blomberg och samla dem på ett ställe.

Den 18 500 m² stora byggnaden ger plats för ett produktionsområde, kontor och en matsal. I framtiden kommer 400 anställda att arbeta här. Energieffektivitet var högsta prioritet under planeringen. Tillsammans med byggnadens höga isoleringsstandard, värmeåtervinning via ett ventilationssystem och luftkompressorer och högeffektiv anläggningsteknik, installeras ett solcellssystem på mer än 750 KWp på taket.

På så sätt kan en stor del av energibehovet täckas av grön el. Hjärtat i värme- och kylsystemet är en islagringstank som ger energin till värmepumparna, en teknik som utnyttjar den stora mängden energi som frigörs genom frysning av vatten för att stödja uppvärmning.

Isen som bildas i denna process kan användas för billig kylning. ”När systemet kombineras med solfångare för isbehållaren kan vi lagra regenerativ energi på en låg temperaturnivå utan förluster”, förklarar Stührenberg. ”Detta är ännu en byggsten för att öka vår andel av egenproducerad energi från förnybara källor.”