Nyheter

Bransch i medvind: Svensk rental

Den svenska rentalbranschen mår bra. Den består av både stora internationella koncerner och små och medelstora företag. Vissa menar att det finns en överetablering, men med en fortsatt högkonjunktur för bygg- och anläggningsbranschen verkar det finnas plats för alla.

Ur ett europeiskt perspektiv har rentalbranschen på de senaste åren sett en konsolidering där rentalföretag har gått ihop eller blivit uppköpta. I Sverige har både Cramo och Ramirent fått nya ägare och lämnat börsen. Cramo köptes av nederländska Boels Rental i fjol och Ramirent köptes av den franska rentalkoncernen Loxam 2019.

– Rental är en långsiktig affär. Då är det positivt att ha en privat ägare med längre investeringshorisont och en tydlig strategisk riktning. Vi får nu möjlighet att göra rejäla satsningar på vår produktflotta, säger Henrik Norrbom som är vd för Cramo.

Positiva marknadsvindar

Han konstaterar att rental är en livskraftig bransch i Sverige. Det finns ett stort investeringsbehov i nya bostäder inom industrin och i infrastruktur för både väg och järnväg. Trenden visar att antalet byggstarter ökar nu. Men det finns en del utmaningar framöver.

– Pandemin är inte över än, och Cementakrisen kan få stora konsekvenser för både byggbranschen och övriga Sverige. Vi är också beroende av hur marknaden utvecklas globalt. Fastighetskrisen i Kina med Evergrande kan påverka även oss om den blir långvarig. En nervös marknad är aldrig bra. Men just nu är marknadsvinden mer positiv än negativ, konstaterar Henrik Norrbom.

Växa med konjunkturen

Mikael Olsson är vd på Ramirent. Även han ser positivt på framtiden för den svenska rentalbranschen.

– Det finns utrymme för tillväxt på rentalmarknaden. Hyrespenetrationen är väldigt hög i Sverige. Svenska kunder är bättre på att hyra än i de flesta andra länder. Om marknaden ska växa så är det med konjunkturen.

Prognoserna visar på ökat byggande framöver, framför allt inom bostadsbyggande, men även inom infrastruktur och anläggning.

– Den närmsta tiden visar prognoserna på svag nedgång, men det tror jag är marginellt. Konjunkturen ser bra ut och det är där vi kan ta marknadsandelar, konstaterar Mikael Olsson.

Krav på hållbarhet

Branschens utveckling framöver tror han till stor del kommer att styras av ökade krav på hållbarhet, från myndigheter, beställare och kunder.

– Hållbarhet gäller såväl miljö som säkerhet, men det handlar även om social hållbarhet. Vi måste öka mångfalden inom företaget så att vi ser ut som samhället i övrigt. Vi måste bli mer öppna och attraktiva för alla. Det är viktigt om vi ska fortsätta att växa. Men det här är en fråga för hela branschen.

En annan framtidsfråga är digitaliseringen av byggbranschen. Här kan rentalbranschen hjälpa sina kunder.

– Branschen har varit svag på att dela med sig och skulle tjäna på att öppna upp. Om vi kan hitta sätt att exempelvis dela statistik från tidigare jobb kan det ge bättre beslutsunderlag för kommande projekt. Det skulle även öka säkerheten, anser Mikael Olsson.

Snabba lösningar

Den svenska rentalbranschen består förutom de stora koncernerna även av många små och medelstora företag som hyr ut till byggbranschen. Gustafssons Uthyrning & Hydraulservice i Oskarshamn omsätter 35 miljoner kronor och har 16 anställda.

– Som ett mindre uthyrningsföretag har vi en stor frihet när vi ska köpa maskiner. Vi kan köpa vilket märke vi vill när vi vill. Det tror jag är mer styrt om man ingår i en koncern, säger Tomas Gutekrans, vd på Gustafssons Uthyrning & Hydraulservice.

Han menar även att mindre företag kan ha snabbare vägar att lösa kunders problem, men att de stora rentalföretagen har mer resurser och mer maskiner och utrustning.

– De kan ofta tillhandahålla allt som behövs. Den bredden har inte vi. En fördel för oss är att vi är födda och uppväxta i de städer där vi verkar. Det är enkelt att lösa problem när man har ett stort nätverk. Det blir också mer personligt, hos oss är det enkelt att ringa och få en faktura krediterad.

Tomas ser även nackdelar med att vara ett mindre företag. Han tycker att mängden krav från myndigheter börjat göra det svårare.

– Stora koncerner kan ha en särskild grupp som sköter allt sådant, men för oss gör det vardagen bökig.

Stora men lokala

Även om både Ramirent och Cramo är stora koncerner med utländskt ägande i ryggen ser de sig som lokala spelare på den svenska rentalmarknaden. För Ramirent är det viktigt att vara en stark lokal spelare men med nationell förankring.

– Kundkraven är olika om vi hyr ut till de största byggbolagen eller till den lokala snickaren. Men affären är alltid lokal. Vi måste ha lokalkännedom och finnas nära kunderna. Sedan kan vi centralt stötta för att göra det enklare för kunder genom att använda de muskler som finns inom en större koncern, säger Mikael Olsson.

Han anser inte att det råder en överetablering på den svenska rentalmarknaden.

– Men det finns alltid en risk för det, om produktionen skulle gå ner i byggbranschen. Mindre uthyrare kan även få svårt att klara framtida beställar- och myndighetskrav. För det krävs vissa muskler. Men det finns många duktiga lokala rentalföretag. Det är en bra morot att konkurrera mot dom.

Henrik Norrbom på Cramo tycker att det är en fördel att det finns uthyrare av olika storlek.

– Att det finns många lokala spelare ger branschen en häftig dynamik. Konkurrens är alltid positivt, det driver innovation och hjälper oss att orka ta nästa steg. Vi måste hela tiden bli effektivare, mer hållbara och digitala och bättre på säkerhet. Där har vi som stort bolag kraft att utvecklas och våga investera i framtiden, säger Henrik Norrbom.

På bilden: Mikael Olsson, vd på Ramirent