Nyheter

NCC säljer asfaltsverksamheten i Finland

NCC säljer sin finska asfaltsverksamhet till det finska företaget Asfalttikallio. Som tidigare kommunicerats så är detta en mindre enhet inom NCC som har varit förlusttyngd under flera år och som passar bättre strategiskt hos en annan ägare. Affären förväntas få en negativ effekt om 180 MSEK på resultatet i affärsområde Industry i fjärde kvartalet 2021. 

NCC kommunicerade planerna att avyttra den finska asfaltsverksamheten redan i november 2020. Enheten är liten och har få strategiska synergier med andra delar av NCC i Finland. Verksamheten har gått med förlust under flera år.

Under resten av 2021 förväntas enheten fortsätta att generera väsentliga rörelseförluster. Förutom engångseffekten i det fjärde kvartalet kommer dessa rörelseförluster att fortsätta påverka resultatet i affärsområdet fram till affären slutförs. Parterna har enats om att inte uppge köpeskillingen.

– Den här avyttringen har varit en del av vår plan för ökad lönsamhet inom affärsområdet sedan förra året. Asfalt Finland har bättre strategiska synergier med sin nya ägare som då kan erbjuda verksamheten och våra medarbetare bättre utvecklingsmöjligheter, säger Ylva Lagesson, affärsområdeschef NCC Industry.

Enheten har en solid marknadsandel i Finland och arbetar rikstäckande. Verksamheten har cirka 200 anställda.

– Förvärvet av NCC:s asfaltverksamhet i Finland ger oss en utmärkt möjlighet att genomföra vår tidigare lagda strategi med hjälp av den utrustning och professionell personal som övergår från NCC till oss, säger Antti Kalliomaa, vd Asfalttikallio.

Asfalttikallio förvärvar tillgångarna och övertar medarbetare och pågående kontrakt kopplade till asfaltsverksamheten. NCC:s stenverksamhet ingår inte i affären. Transaktionen förväntas inte kräva godkännande från de finska konkurrensmyndigheterna. Affären beräknas slutföras vid årsskiftet 2021.

NCC har en lönsam och växande bygg- och fastighetsutvecklingsverksamhet i Finland som kommer fortsätta att satsa på den finska marknaden.