Nyheter

Svealandstrafikens körskola firar nio år – viktigt verktyg för att möta rekryteringsbehovet

Sedan starten 2012 har närmare 160 bussförare utbildats av Svealandstrafiken, och nu är fem nya elever på plats för den tolv veckor långa utbildningen som precis dragit i gång.

Valet att ha körskola i egen regi har inte bara bidragit till att säkra företagets kompetensförsörjning, utan också till att fler kvinnor sökt sig till yrket.

Under den tolv veckor långa utbildningen får eleverna inte bara lära sig alla de moment som krävs för att bli en duktig bussförare. De får även utbildningslön, och efter avslutad utbildning anställs dem i företaget som bussförare. Att ha körskola i egen regi var ett strategiskt beslut av Svealandstrafikens ledning som visat sig vara väldigt lyckat. Från det att körskolan startade 2012 har närmare 160 personer utbildat sig till bussförare och av de utbildade är det 58 kvinnor som genomfört den, varav 34 kvinnor jobbar kvar som förare än idag.

– Körskolan har varit och är än idag en framgångssaga för Svealandstrafiken. Via den får vi möjlighet att handplocka de personer vi tror passar bäst till det här viktiga yrket, och via utbildningen kan vi sedan ge dem alla de verktyg de behöver för att bli duktiga bussförare. Det är en ganska tuff konkurrens om platserna men för oss är konkurrensen viktig, då vi vill ha de mest lämpade. Körskolan har även varit starkt bidragande till att så många kvinnor jobbar som bussförare hos oss, vilket också är en viktig anledning till att vi har körskolan, säger Peter Liss, vd på Svealandstrafiken.

Egen körskola ger välutbildade bussförare

En av många andra fördelar som kommer med att ha körskola i egen regi är att Svealandstrafiken får bussförare med stora praktiska kunskaper. De får även en noggrann introduktion i Svealandstrafiken och vad det innebär att representera företaget ute på vägarna.

– De personer vi väljer ut till utbildningen är allt som oftast personer med någon slags bakgrund inom kundbemötande och service. De besitter alltså redan en väldigt viktig kompetens när de kommer hit. Vår uppgift blir då att även göra dem till duktiga bussförare rent praktiskt, vilket vi med stolthet kan säga att vi kan. Körskolan är en perfekt väg in till yrket som bussförare och jag ser fram emot att få se våra nuvarande elever ute på vägarna om några månader, säger Frans Einarsson, Utbildningschef på Svealandstrafiken.