Nyheter

Försäljningen av begagnade elbilar ökade med 150 procent under Q3

Samtidigt stod bensin- och dieselbilarna för ett jättetapp – minus 30 000 fordon. Det visar en rapport från bilförmedlaren Kvdbil.

Under det tredje kvartalet minskade försäljningen av bilar på andrahandsmarknaden. Totalt såldes 367 347 bilar fördelat på bilhandeln, privatmarknaden och företag. Det är 22 925 färre än fjolårets rekordsiffra (-5,9 %).

– Fjolårets tredje kvartal påverkades starkt av coronapandemins effekter då vi såg en kraftigt ökad efterfrågan på privata fordon samtidigt som bilindustrin hade svårt att leverera. Nu när situationen börjar stabilisera sig får vi en viss tillbakagång som är väntad. Men försäljningssiffrorna ligger fortfarande på historiskt höga nivåer, säger Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil.

Fossildrivna bilar bakom minskningen

Det såldes nästan 30 000 färre bensin- och dieselbilar under årets tredje kvartal. Samtidigt ökade försäljningen av laddbara bilar mer än någon gång tidigare. Mest ökade försäljningen av elbilar (+153,1 %).

– Det är all time high för laddbara bilar, både i antalet sålda fordon och i försäljningstillväxt. Intresset är enormt och den snabba ökningen av nyregistreringar bäddar för nya rekord i närtid, säger Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil.

Försäljningen minskade i samtliga län. Mest i Kalmar (-10,1 %), Gotland (-9,8 %) och Södermanland (-8,8 %). Även exporten minskade kraftigt och bidrog till försäljningstappet. Totalt exporterades det cirka 9 051 färre bilar än i fjol, en minskning med 32,3 procent.