Nyheter

Världens första batteridrivna pålkran från Junttan Oy

Aarsleff Ground Engineering AB investerar i världens första batteridrivna pålkran och blir därmed det första bolaget på marknaden att erbjuda en mer klimatvänlig byggarbetsplats vid pålningsarbeten.

Aarsleff Ground Engineering AB tar täten för arbetet med hållbarhet inom sitt verksamhetsområde genom att investera i världens första batteridrivna pålkran från Junttan Oy.

Junttan, som utvecklar och bygger gedigen och pålitlig pålningsutrustning, och Aarsleff, som utformar och levererar skräddarsydda pålnings- och grundläggningslösningar i Europa, har kombinerat sina respektive styrkor och expertis i jakten på en ny verklighet med samma uppdrag: Att bidra till hållbarhet utan några begränsningar på prestandan.

– Det känns fantastiskt att nu äntligen kunna erbjuda våra kunder ett klimatsmart alternativ och en mer klimatvänlig byggarbetsplats”säger Niclas Brogren, VD för Aarsleff Ground Engineering AB. Han fortsätter: Det var givetvis ett strategiskt beslut på koncernnivå att pålkranen hamnade just här i Sverige, men det känns väldigt bra att vara en av de första svenska grundläggningsentreprenörerna som möter den växande efterfrågan och intresset för klimatsmarta lösningar vid pålningsarbeten inom byggbranschen.

Den nya batteridrivna pålkranen, Junttan PMx2e, är utrustad med två batteripaket om 396 kWh och en 266 kW eldriven kraftstation vilket genereraren en kontinuerlig arbetsdag på 8–10 timmar.

Den nya pålkranen är redan på plats i Sverige och kommer snart rulla ut på sitt första projekt. Under ett år beräknas Aarsleff spara 35 000 kg CO2 och 14 000 liter diesel. För kunderna finns inga begränsningar i prestandan för den nya batteridrivna Junttan PMx2e, jämfört med den konventionella Junttan PMx22. Den nya pålkranen producerar inga lokala utsläpp och genererar betydligt mindre buller när den rör sig över byggarbetsplatsen och kan därför användas i miljöer med strikta utsläppskrav.