Nyheter

Scandinavian Airlines ansluter sig till Airbus Skywise öppna dataplattform

SAS har tecknat ett femårskontrakt med Airbus och blir därmed den senaste europeiska operatören som går med i Airbus Skywise Health Monitoring (SHM) digitala lösning.

Scandinavian Airlines kommer att tillämpa Airbus ‘Skywise Health Monitoring lösning för hela sin A320-, A330- och A350-familjeflotta på 78 flygplan.

– Vi är mycket glada att se vår mångåriga partner Scandinavian Airlines gå med i Skywise-familjen. Vi är övertygade om att med Skywise och SAS ständiga strävan efter innovativa lösningar kommer vi att se dem drivas till nya nivåer av produktivitet och effektivitet. Jag vill varmt tacka SAS för deras förtroende, säger Charbel Youzkatli, chef för Airbus Commercial Services Europe.

Skywise Health Monitoring kommer att stödja Scandinavian Airlines underhålls- och teknikavdelningar med att identifiera, prioritera, analysera och hantera händelser i drift. Detta möjliggör snabbare beslutsfattande samtidigt som tiden för att flygplan blir stående på marken minimeras, vilket hjälper flygbolaget att spara tid och minska kostnaderna för oplanerat flygplansunderhåll.

Genom Skywise kommer Scandinavian Airlines att integrera sina egna drifts-, underhålls- och flygplansdata i Skywise-molnet. På det viset kan transportören lagra, komma åt, hantera och analysera utvalda Airbusdata, tillsammans med egen data samt globala riktmärken, utan behov för ytterligare infrastrukturinvesteringar. Detta kommer att ge nya insikter på flygplan, flottor och företagsnivå samtidigt som operatören kan förbättra sin verksamhet genom tillgång till OEM-expertis i en kontext med hela den globala flygflottan.

Skywise är en viktig del av Airbus digitala transformation. Det är en företagsdataplattform som driver digitalt samarbete över hela värdekedjan genom att samla information från alla uppströms processer, inklusive design, konstruktion, tillverkning och kombinera den med data i drift och underhållsstöd. Skywise påskyndar digitaliseringen inom luftfarten genom att ge aktörer inom sektorerna data och kapacitet att fatta bättre operativa beslut.