Nyheter

Elektrisk kross utan datorer

När anläggningsmaskiner blir allt mer datoriserade har den nordirländska krosstillverkaren Omega valt en annan väg. Det mobila eldrivna krossverket J1065M har inga datorer och bara en sensor.

Detta för att minimera komponenter som kan gå sönder och för att göra maskinen lättare att hantera.

– Folk i krossbranschen vill inte ha en massa prylar eller digitala displayer. Dom vill ha maskiner som är enkla att hantera och serva, säger Anthony Carlin som är delägare i Omega Crushing & Screening.

Efter att i många år ha jobbat med krossar startade han tillsammans med Colin Daly och Robert Douglas eget för att få möjlighet att konstruera krossar efter sina egna idéer.

– Under många år jobbade jag som serviceingenjör åt krosstillverkare, och en stor del av tiden gick åt till felsökning av sensorer och datorer. Den tekniken är svår att anpassa till krossar. Därför har vi valt bort det, förklarar Anthony.

Går sin egen väg

Omega Crushing & Screening är baserat i County Tyrone på Nordirland. Där finns många av världens ledande tillverkare av krossar, och konkurrensen är hård.

– Det är svårt att slå sig in på en marknad med många tillverkare. I stället för att göra som alla andra försöker vi därför gå vår egen väg och göra saker lite annorlunda. Vår första prioritet är att maskinerna ska vara användarvänliga.

Det mobila krossverket J1065M visades på mässan Entreprenad Live i Göteborg. Det är 100 procent eldrivet. Mataren har en större lutning ner mot krosskammaren än traditionella krossverk för att undvika att stora stenar fastnar mot matarens bortre vägg.

– Det gör att det blir färre stopp i produktionen. En annan stor fördel är att maskinen kan startas med sten i krosskammaren, säger Freddy Helge Carlsen på FH Carlsen AS, som är norsk importör av Omega. Företaget ställde ut på Entreprenad Live för att försöka hitta återförsäljare i Sverige.

Endast en sensor

J1065M har en kapacitet på 240 ton per timme och hanterar fraktioner från 50 till 130 millimeter. Alla rörelser och funktioner på verket styrs med reläer som manövreras från en kontrollbox med knappar. Det finns även en fjärrkontroll så att verket kan styras från exempelvis hytten på en hjullastare.

– Maskinen har bara en sensor. Den kontrollerar hur mycket sten som är i krosskammaren. Om det blir för mycket stoppas matningen automatiskt så att käftkrossen hinner jobba undan, förklarar Freddy Helge Carlsen.

Det mobila krossverket kan via en kabel kopplas till befintligt elnät. Där ingen el finns har verket en dieseldriven generator som förser det med el. Generatorn kan vid behov kopplas loss och placeras en bit från maskinen för att undvika att få in damm i den.

På bilden: Anthony Carlin och Aine Kelly från Omega Crushing and Screening och Freddy Helge Carlsen från norska importören FH Carlsen AS var på Entreprernad Live för att hitta återförsäljare för sina krossverk i Sverige.

Foto: Lars-Olof Tandberg