Nyheter

Easypark hjälper bilförare i världens smartaste stad

Den globala och databaserade studien “Cities of the future Index” rankar svenska Lund som den smartaste staden i världen, med en befolkning mellan 50 000 och 600 000 människor.

Nu lanserar techbolaget Easypark den intelligenta tjänsten “Find” i staden, som med hjälp av data och AI hjälper bilförare att hitta gator som med hög sannolikhet har lediga parkeringsplatser, direkt i Easypark-appen.

LKP AB som administrerar Lunds parkering genomför nu satsningar för att säkerställa att stadens trafikplanering ligger i teknisk framkant. Målet är att förbättra stadens trafikflöde för att nå högre effektivitet, hållbarhet och livskvalitet för stadens medborgare.

Som en deI av satsningen lanserar nu Easypark den innovativa och smarta tjänsten Find som hjälper bilförare hitta lediga parkeringsplatser.

Föraren får via Easypark-appen tillgång till en detaljerad karta som visar sannolikheten för lediga parkeringsplatser timme för timme. Gator och parkeringsgarage med stor sannolikhet för ledig plats är gröna, gator med lägre sannolikhet är gula, och gator som tenderar vara fulla är röda. Den som vill ladda sin elbil kan även hitta lediga laddstationer genom Find, som nu lanseras i Lund och successivt kommer optimeras över tid.

– Med hjälp av Easypark kan städer nu få en omfattande översikt av sin parkeringssituation som inte varit möjlig tidigare. Med vår tjänst kan vi erbjuda en verktygslåda för det optimala trafikflödet och det är en avgörande del i byggandet av en hållbar stad. Tester har visat att vår Find-tjänst kan reducera tiden man letar efter en parkeringsplats upp till 50 procent, vilket förenklar vardagen för bilister oerhört mycket. Jag är därför väldigt stolt över vårt samarbete med LKP, och det känns extra roligt att få lansera Find i Lund som verkligen ligger i teknisk framkant, säger Anders Bäck, Sverigechef på Easypark.

– I grunden handlar det om att invånarna ska kunna ta sig från punkt A till B så snabbt och smidigt som möjligt. Systemet bidrar till minskad söktrafik, som minskar köerna, vilket i sin tur minskar utsläppen från fossildrivna fordon. Ett digitalt ekosystem ökar möjligheterna för datadrivna beslut, och möjliggör i sin tur att man enkelt kan se var och hur åtgärder kan sättas in för att göra flödet i trafiken bättre, säger Paul Myllenberg, vd på LKP AB.

Lund utsågs nyligen till världens smartaste och mest framtidssäkra stad med en befolkning mellan 50 000 och 600 000 människor, enligt “Cities of the future Index”*. Den databaserade studien kartlägger de städer i världen som är bäst på att anta nya tekniska lösningar för att skapa en mer hållbar stads- och livsmiljö för sina invånare.