Nyheter

Naturvårdsverket och Finansinspektionen: ”Förbjud energislukande utvinning av kryptovalutor”

”Våra möjligheter att klara Parisavtalet hotas av energislukande produktion av kryptovalutor. EU borde förbjuda utvinningen och Sverige gå före för klimatets skull genom att motverka nyetablering i Norrland. Kryptotillgångars samhällsnytta kan och bör ifrågasättas. Finansinspektionen och andra aktörer som Internationella valutafonden och den amerikanska centralbanken bedömer att kryptotillgångar medför stora problem. Riskerna för konsumenter är betydande, samtidigt som de används av kriminella i penningtvätt, finansiering av terrorism och som betalmedel vid utpressningar.”

Det skriver Erik Thedéen, Finansinspektionen, och Björn Risinger, Naturvårdsverket i ett debattinlägg i Dagens Nyheter:

”Kryptotillgångar har dessutom en stor negativ påverkan på klimatet. Utvinningen leder till stora utsläpp av växthusgaser och hotar den nödvändiga klimatomställningen. Det är oroande och borde regleras.”

”Universitetet i Cambridge och sajten Digiconomist uppskattar att de två största kryptotillgångarna, bitcoin och ethereum, tillsammans använder ungefär dubbelt så mycket el på ett år som vi använder i hela Sverige. Att det går åt så mycket el för kryptoproduktion beror på en utvinningsmetod som kallas ”proof of work”, där alla som vill utvinna tillgångar tävlar om att lösa en krypteringsuppgift. Vinnaren får nya kryptotillgångar som pris.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.dn.se/debatt/forbjud-energislukande-utvinning-av-kryptovalutor/

Bild av mohamed Hassan