Nyheter

Smart belysning visar vägen

Här ett inlägg från Rob van Brunschot, Country Manager, Signify Sweden AB om gatubelysning och den nya smarta LED-belysningen:

”Gråa dagar och trädens brunröda löv har långsamt återvänt till vår vardag. Hösten är här på riktigt och dygnet blir kortare för varje dag som går. Det innebär att vi ägnar mer uppmärksamhet åt hur vi lyser upp våra hem, men det är också ett utmärkt tillfälle att ge en tanke åt den belysning som gör att vi kan röra oss säkert på gatorna varje dag.

Gatubelysning är en av de saker i vardagen som vi inte tänker på förrän den slutar att fungera. Precis som när en förkylning leder till nedsatt luktsinne och man inser hur stor betydelse det faktiskt har för vårt fysiska välbefinnande. Förutom att vara ett irriationsmoment kan dålig belysning ha stora konsekvenser för t.ex. trafiksäkerheten för både cyklister, bilister och fotgängare som korsar gatan. Gatubelysning är något som påverkar oss alla och vi har därför också ett gemensamt ansvar för att förbättra den genom att dra nytta av de möjligheter som finns tillgängliga idag.

Med ny smart LED-belysning har vi idag de bästa förutsättningarna för offentlig belysning. Den smarta belysningen är flexibel, vilket innebär att ljusstyrkan kan ändras efter hur mycket trafik och aktivitet det är på gatorna. Sensorer som mäter temperatur, rörelse, ljud,  mm. kan också läggas till. Drift och underhåll blir dessutom betydligt enklare och billigare eftersom systemet självt meddelar om fel uppstår – de driftansvariga vet alltså redan plats, armaturtyp, felmeddelande osv. innan de åker ut till den defekta armaturen. Detta innebär att de kan ha den rätta och nödvändiga utrustningen med sig från början. Smart LED-belysning ger inte bara bättre ljus och kontroll, utan det kan också ge enskilda kommuner stora besparingar när det gäller utbyte, service och energiförbrukning.

Med detta alternativ får man både en lösning som är riktigt bra ur en ekonomisk synvinkel, men också en lösning som förbrukar ungefär hälften så mycket energi och har en betydligt längre livslängd – något som har stort inflytande på vår planet och energiförbrukning. Detta är ett uppenbart tillfälle att göra något konkret för en smartare, särkrare och mer miljövänlig stadsutveckling.

Smart belysningen kräver i huvudsak någon som vågar använda den och någon som vill gå steget längre och vidta åtgärder. Det finns redan flera exempel på kommuner som har implementerat smarta ljuskällor och där fördelarna redan visar sig. Några kommuner har börjat så smått med pilotprojekt och andra, så som Sala och Oxelösund, är i full gång. Örebro har också påbörjat sin resa mot smart gatubelysning. Smart belysning ger kontroll och en överblick för den enskilda kommunen som kan gå in och styra varje enskild vägarmatur, vilket säkerställer bra och säker belysning för alla som befinner sig på gatorna.  

Just nu ser vi bara de första försiktiga stegen mot smart LED-belysning och dess effekter, men ju fler som vågar ta det nödvändiga steget, desto snabbare kan vi utveckla och optimera de oändliga möjligheterna som smart LED-belysning kan erbjuda. Smart belysning visar vägen – det enda som krävs är att vi vågar följa den. Det är nu som vi i gemenskap måste utnyttja de innovativa tekniska lösningar som utvecklas i snabb takt. Det är en enorm fördel för oss själva och varandra, men också för ekonomin och miljön. Jag hoppas verkligen att vi får se många fler smarta LED-lösningar när mörkret faller.”

– Rob van Brunschot, Country Manager, Signify Sweden AB –