Nyheter

Bilentusiasterna konverterar till eldrift

Mängden entusiastbilar som konverteras från fossilt bränsle till tyst och ren eldrift ökar starkt i Sverige. Den nya trenden, att ersätta förbränningsmotorn med elmotor och batteri, har gjort att en ny liten industri av konverteringsfirmor ser dagens ljus i Sverige och Europa. En temaavdelning med elektrifierade entusiastbilar visas på eCarExpo i Göteborg den 3-5 december.

Det växande intresset för elbilar börjar nu slå igenom rejält även hos bilentusiasterna. Allt fler bygger om och restaurerar gamla sportbils- och samlarklenoder från fossildrivna förbränningsmotorer till mer framtidsvänlig eldrift.

Det har fått en ny industri av bilföretag som specialiserar sig på att konvertera entusiastbilar till eldrift att växa upp i Sverige och Europa. Flera av dessa individer och firmor kommer att visa upp sina ombyggda elbilar i en temaavdelning för entusiastbilar på eCarExpo i Göteborg den 3-5 december.

Ett av dessa företag är Electric Vehicle Engineering AB, eller kort och gott Eves AB i Ängelholm i Skåne, ett stenkast från den världsberömda superbilstillverkaren Koenigsegg. Där var Eves grundare Martin Söderlind elsäkerhetsansvarig för utvecklingen av hybridsportbilen Regera, som, har tre elmotorer. Intresset för eldrift ledde till att Martin började bygga om samlarbilar för kunder, bl a en Mazda MX-5 Miata och Chevrolet Impala som nu visas på eCarExpo.

– Intresset är så stort att vi nu säljer konverteringssatser till gamla amerikanska bilar för gör-det-självare, berättar Martin.

En annan utställare är Täby-företaget ELeven som satsar på konvertering av klassiska Porsche-sportbilar. Grundaren Johan Sjöstedt insåg att många veteranbilsägare ville bevara det gamla men samtidigt göra sin hobby mer miljömedveten. Ur detta föddes ett smart modulsystem där han ersätter bränsletank och förbränningsmotor med batterier och elmotor från Tesla i en av sportbilsvärldens populäraste bilar, Porsche 911.

Under eCarExpo sätter ELeven upp en riktig verkstad på mässgolvet där man ska konvertera en Porsche Carrera inför ögonen på alla besökare.

Därutöver visar eCarExpo flera andra konverterade samlarbilar, med olika grader av uppfinningsrikedom. En Volvo Amazon Kombi med elsläp är en av de första konverterade bilarna, en BMW 5-serie el-EPA-traktor en annan liksom en väldigt fin MGA Roadster från det välkända elbilbyggarföretaget Retro EV.

eCarExpo i Göteborg är norra Europas största elbilsmässa där marknadens senaste elbilar och laddhybrider, laddsystem och elcyklar visas. Seminarier pågår hela helgen för bransch och konsumenter med experter som levererar kunskap, samtal och debatter kring de aktuella frågeställningarna om elektrifiering och mobilitet.

Foto: Peter Gunnars, eCarExpo

På bilden: Volvo AmazonKombi El 1976