Nyheter

Renovas underhållsverkstad med unik miljöcertifiering

Renova Miljös nya underhållsverkstad i Bönekulla på Hisingen i Göteborg förväntas bli den första i sitt slag i Europa som certifieras enligt BREEAM. Det blir en fullserviceverkstad för fordon, containrar och liknande utrustning.

Renova Miljö AB är ett avfalls- och återvinningsföretag i Västsverige och samägs av tio kommuner. Det har två äldre verkstäder i Göteborg, en fordonsverkstad och en plåt- och maskinverkstad med sammanlagt ett 80-tal anställda, som nu ska ersättas av en ny verkstad på Bönekullevägen vid Säve på Hisingen, där hela verksamheten ska samlas.

– Vi har en fordonsflotta omfattande nära 300 egna fordon och därtill 9000 containrar, balpressar och komprimatorer som behöver servas och repareras. Nybygget blir ett stort lyft för arbetsmiljön, säger Lester Johnsson, som är Renovas verkstadschef.

– Det är en geografiskt bra placering. Det här är ett område som betraktas som ett framtida logistiknav.

Fullserviceverkstad

Den nya verkstaden blir en fullserviceverkstad för alla typer av tunga fordon och kommer att innehålla fyra delar; en ren reparationsdel för fordon, en servicedel, en reparationshall för containrar med plats för uteserviceavdelningen samt en bläster- och lackeringsavdelning. Därtill lager, kontor och personalutrymmen.

Byggnaden är på omkring 8000 kvadratmeter på 6000 produktionsyta och 2000 administration, med platta på mark, en stomme i stål och väggar av sandwichelement. Den tunga verksamheten ställer extra krav på byggnaden, som bland annat ska utrustas med flera traverser för tunga lyft som överlappar varandra. Också den processintensiva verksamheten med både bläster och lackering ställer krav, liksom hanteringen av diverse media som olika oljor. Höga ljudnivåer från bland annat plåtarbete; smide, fräs, svets och svarv, påverkar också kraven på konstruktionen.

– Att vi står inför en framtid med hantering av diverse alternativa fordonsdrivmedel ställer förstås också krav när det gäller inte minst säkerheten, säger Lester Johnsson. Han berättar också om ägarens krav på att Renova Miljös nya verkstad ska vara föregångare när det gäller teknikutveckling.

Tomtmarken utgörs till stor del av berg, vilket gör att man sluppit omfattande pålning, som är vanligt i Göteborg, men i gengäld har det krävts en hel del sprängning.

Extra höga krav

BREEAM-certifieringen innebär bland annat krav på byggnadens energianvändning, inomhusklimat, vattenhushållning och avfallshantering. Det blir uppvärmning med bergvärme, trots att Renova Miljö har egen produktion av fjärrvärme. Men den nya anläggningen ligger för långt från fjärrvärmenätet.

– Vad vi vet så kommer den nya verkstaden att bli först i sitt slag i Europa att helt och hållet BREEAM-certifieras. Det ställer förstås extra höga krav när det gäller materialval och mycket annat, säger Lester Johnsson.

Budgeten för verkstadsbygget, inklusive markköp, ligger på 242 miljoner kronor. Bygget av den nya fordonsverkstaden pågår som bäst och om ett år, kring årsskiftet 2022/2023 är det tänkt att definitiv inflyttning ska ske, men redan efter sommaren 2022 ska anställda successivt flyttas över.

FAKTA:

Byggherre: Renova Miljö AB

Tidplan: Maj 2021 – september 2022

Generalentreprenör: RA Bygg AB

Arkitekt: SWECO Architects AB

Kostnad: 150 MSEK