Nyheter

Volymrekord

Nu visar 2021 siffror att containervolymerna överträffar rekordåret 2019s volymer. Den totala volymen gods sjöledes ökade med över 300 000 ton och antal TEU* ökade med 1000 enheter. Även konventionellt styckegods visar rekordsiffror jämfört med 2019 och färjetrafiken har gjort en stark återhämtning mot fjolårets siffror, speciellt inom gods och lastbilstrafiken.

Logistiksektorn fortsätter att växa både globalt och regionalt, samtidigt som det fortfarande är ostabilt inom logistikflödena, containerbrist och ett ovanligt högt tryck globalt på grund av pandemin som nu går in på sitt tredje år. Trots dessa utmaningar har Helsingborgs Hamn ökat antalet TEU* med 1000 enheter och godsvolymerna har stigit från 7,944 miljoner ton 2019 till 8,246 miljoner ton 2021.

– Vår volymökning med fyra procent jämfört med 2019 kommer från en blandning av ökade volymer hos befintliga kunder, samt tillkomsten av nya avtal. Vi har kunnat generera dessa siffror genom att vara flexibla, kreativa och visa på hållbara satsningar som bidrar till effektivare, smidigare och kundfokuserade lösningar. Vi vill vara Nordens modernaste hamn och den affärsutveckling vi gjort under pandemin har haft positiv inverkan och det visar siffrorna, säger Nicklas Romell, CCO i Helsingborgs Hamn.

Helsingborgs Hamn har inte påverkats i lika hög utsträckning som andra hamnar då det gäller containerbristen eftersom balansen mellan import och export är relativt jämn. Kundernas behov har stått i fokus och effekten av det är att segment som konventionellt styckegods ökat kraftigt då efterfrågan på tjänsten varit hög. En rekordökning med 684 procent i hantering jämfört med 2019.

Bra återhämtning av Forsea

Färjetrafiken ser en stadig ökning både på gods och lastbilstrafiken jämfört med 2020. Passagerarsidan och personbilstrafiken ökade också efter att restriktioner lättats under senare delen av 2021 men återhämtningen är inte lika kraftig som på gods och lastbilssidan som ökat med åtta respektive nio procent.

Bulkgods både vått och torrt

Under senare delen av fjärde kvartalet 2021 var det kallt i södra Sverige vilket ledde till en ökning i bulkhanteringen för pellets som används som energi i fjärrvärmesystemet i Helsingborg. Vintern 2020 var relativt mild och det reflekteras i volymerna. Flytande bulkgods har sett en ökning jämfört med 2019 på fem procent medan totalvolymen på torrbulk gått ner något under samma period.

Kunderna i fokus

Helsingborgs Hamn har arbetat strategiskt med affärsutveckling under lång tid och satsningarna får sitt kvitto i volymsiffror för 2021 med 300 miljoner ton i godsökning.

– Vi har fokuserat på möjligheterna och byggt på vad våra kunder har berättat genom kundundersökningarna som vi genomför årligen. I undersökningen bidrar våra kunder med viktig information om hur hamnens service och tjänster fungerar och ger oss ett underlag i hur vi kan arbeta med förbättringar och utveckling. Vi har också under pandemin hållit en tät dialog för att tillgodose befintliga behov, säger Nicklas.

Resultatet från kundundersökningen genomförd under oktober och november 2021 hade även den rekordsiffror med ett NKI (Nöjd Kund Index) på 76, Net Promoter Score (kundlojaliteten) ökade med sju procent och den totala kundnöjdheten ökade även den från föregående år.

– Nöjda kunder är en av de viktigaste pelarna i vårt uppdrag och vi är både glada och stolta över deltagarnivån och resultatet. Genom att aktivt arbeta med de förbättringsområden som framkommer kan vi möta nya mål och volymer, säger Nicklas.

Utsikter

Samtidigt som det är ansträngt inom hela kedjan i logistiksektorn finns där möjligheter och utveckling som hjälper stabilisera hamnens verksamhet. Det finns inga indikationer på att volymerna eller fraktpriserna ska minska under kommande period och Helsingborgs Hamn har en stabil grund och erfarenhet att luta sig mot och kommer fortsätta vara en viktig spelare för det lokala och regionala näringslivet.

– Det är uttalat i vår affärsidé att hamnen ska främja näringslivet och bygga välstånd tillsammans med kunder och samarbetspartners för hela regionen, avslutar Nicklas.

* Transportenheten Twenty-foot Equivalent Unit, TEU, är ett mått på vilken volym som passerar genom en hamn. En TEU är volymen på en container med måtten 8x9x20 fot eller drygt 36,25 m³.