Nyheter

Ericsson möjliggör fler skräddarsydda nätverksskivor för smartphones

Ericsson lanserar nu sin Dynamic Network Slice Selection-lösning för att stödja flera skräddarsydda nätverksskivor till 5G-enheter. Detta kommer att göra det möjligt för leverantörer av kommunikationstjänster att flexibelt separera tjänster i sitt 5G-nätverk och förbättra trafikstyrningen för att maximera kvaliteten av upplevelsen på en enhet.

Användare kommer att dra nytta av dessa differentierade tjänster som exempelvis en generisk mobilnätverksskiva för grundläggande konsumenttjänster, en specifik skiva för en tjänst som spel och en högsäkerhetsskiva för företagsapplikationer.

5G möjliggör innovation av nya affärsmodeller inom alla branscher. Nätverksskivning kommer att ha en avgörande roll för att göra det möjligt för tjänsteleverantörer att erbjuda innovativa tjänster för att komma in på nya marknader och expandera sina erbjudanden. Nätverksskivning har visat sig vara ett grundläggande sätt att tillhandahålla skräddarsydda tjänster och användningsområden för företag i flera vertikaler med motsvarande nätverkskrav.

Enhetens ekosystem har nu börjat utveckla stöd för flera nätverksskivor på kommersiella smartphones.

Monica Zethzon, Head of Solution Area Packet Core på Ericsson:

– Vi utökar nu Ericsson kärnnätsportfölj med nya nätverksskivningsförmågor genom att introducera Ericsson Dynamic Network Slice Selection. Detta gör det möjligt för våra kunder att tillhandahålla differentierade 5G-tjänster till sina företags- och konsumentkunder genom att möjliggöra flera skräddarsydda nätverksskivor på en 5G-enhet.

De första stegen för att möjliggöra företagstjänster i smartphones för högkvalitativ anslutning har tagits, och support för konsumenttjänster i smartphones kommer att följa – liksom stöd i andra 5G-enheter.

Ericsson har aktivt arbetat med enhetens ekosystem för att introducera 3GPP-standards based ”User equipment Route Selection Policies” (URSP) baserad på 3GPP standard i 5G-nätverk för att möjliggöra styrning av applikationer med nätverksskivor.

URSP är en av huvudfunktionerna som implementeras i 5G-smartphones och 5G-nätverksinfrastruktur. URSP tillåter enheter att ha flera nätverksskivor på samma enhet som kan både hitta trafik och styra dess förmågor. Ericsson introducerar nu nya funktioner i sin 5G Core portfolio, med Ericsson Dynamic Network Slice Selection-lösningen, som möjliggör flexibel separering av tjänster och förbättrar trafikstyrningen för att maximera kvaliteten av upplevelsen på en enhet. Detta ger företag fördelar genom att stödja ett optimalt val av skivor för säkerhet för företagsenheter, genom att möjliggöra användning av dedikerade arbetsprofiler. Ericsson-kapaciteten är också nyckeln till effektiva edge compute utrullning. Detta genom att tillåta edge breakout of user plane för optimerade nätverksegenskaper.

Användare kan dra nytta av differentierade tjänster genom att ha separata skivor för personliga och arbetsprofiler. De kan ha en skiva för generisk mobil bredbandstrafik, en annan skiva för en tjänst som spel och en eller flera skivor för arbete, exempelvis en skiva för företagsapplikationer med krav på hög säkerhet som videokonferenser och samarbeten.

Applikationsutvecklare kan använda denna teknik för att förbättra kvaliteten på upplevelsen för sina applikationer, till exempel genom att minska latensen.

Andy Hicks, Principal Analyst på GlobalData:

– Med introduktionen av Dynamic Network Slice Selection utökar Ericsson kapaciteten hos sitt starkaste molnbaserade kärnnät till operativ systemet på slutkundens enhet. Detta är ett viktigt steg mot att få nätverksskivor att fungera i verkliga företagssammanhang, inklusive segmentering efter användarprofil. I november förra året förevisade FarEasTone och Ericsson världens första end-to-end och multipla 5G kommunikation genom nätverksskivning på kommersiella Android 12-enheter baserade på ett Ericsson-drivet 5G fristående system. I januari 2021 lanserade vi 5G RAN skivor som stöder skräddarsydda affärsmodeller och tillväxtkrav, stärker de end-to-end nätverksskivors förmågor som behövs för att leverera olika tjänster över en gemensam infrastruktur och säkerställer end-to-end övervakning och orkestrering av nätverksskivor för snabb tjänsteleverans.

Lösningen är en integrerad del av Ericssons end-to-end nätverksskivning erbjudande tillsammans med BSS, OSS, Kärnnät, 5G RAN-skivor och Transport domäner och möjliggör förenklad introduktion i nätverken hos leverantörer av kommunikationstjänster.