Nyheter

Startupen Stilride tar plats I ABB:s tillväxthub SynerLeap

Svenska startupen STILRIDE, som vill revolutionera motorcykelmarknaden med sin elektriska scooter SUS1, tar plats i ABB:s tillväxthub SynerLeap. Målet är att ytterligare utveckla och hitta bredare tillämpningar för sin unika tillverkningsteknik STILFOLD, där stålplåt bockas och böjs i en origami-liknande process.

STILFOLD gör det möjligt att skära ut avancerade former direkt ur stålplåt som, med hjälp av specialanpassad mjukvara och en eller flera industrirobotar, kan böjas, vikas och formas. Resultatet blir en mycket hållfast konstruktion med avsevärt lägre vikt än vad en traditionell konstruktion ger. Grunden för utvecklingen har hela tiden legat i att hitta en grön och effektiv tillverkningsteknik.

– Målet med STILRIDE har hela tiden varit hållbara produkter och inte minst en hållbar produktion. Vi insåg tidigt att det finns ett enormt behov av innovation och nytänk på det här området varför utvecklingen av tillverkningstekniken hela tiden varit en grundförutsättning för att arbeta vidare med vår första motorcykel, SUS1, säger Tue Beijer, CTO och grundare av STILRIDE.

Som en del av ABB:s tillväxthub SynerLeap får STILRIDE nu direkt tillgång till ett nätverk av andra innovativa aktörer inom ABB:s ekosystem. Därmed hoppas man också kunna ytterligare sprida fördelarna med sin tillverkningsteknik till flera applikationsområden.

– Vi är mycket glada att få med STILRIDE som medlemmar i SynerLeap. Tillsammans vill vi utforska och utveckla hur vi kan dra nytta av deras unika origami-process såväl inom ABB som inom nätverket av partners och kunder, säger Peter Löfgren, Managing Director på SynerLeap.

En livscykelanalys av sin första produkt SUS1, som genomförts i samarbete med IVL Svenska Miljöinstitutet har visat att man, tack vare tillverkningstekniken STILFOLD, minskat klimatavtryck med 50% genom att sänka totalvikten på lösningen med 40 % och att antalet komponenter som krävs för chassit minskats med hela 70 %.

I kombination med grundtanken att tekniken också ska möjliggöra en enklare lokalproduktion, så länge en robotlösning finns på plats, gör att såväl råvaruåtgång som fraktbehov kan minskas radikalt.

– Att få bli en del av SynerLeap känns förstås hedrande, men framför allt är det ett bevis att vi är på rätt väg. Vi gör oss nu redo för att inte bara börja produktionen av våra egna lösningar utan även för att kunna göra en stor skillnad i princip inom all typ av stålkonstruktion framöver, säger Jonas Nyvang, CEO och medgrundare av STILRIDE.