Nyheter

ABB och PACCAR i samarbete för att ge elfordonskunder laddlösningar för lastbilar

ABB samarbetar med PACCAR, global ledare inom konstruktion, tillverkning och kundsupport av högkvalitativa lastbilar i premiumsegmentet för att ge PACCAR-återförsäljare och deras kunder ett sortiment av avancerade laddlösningar i fordonsbeståndet i Nordamerika och Europa.

Enbart i USA står medeltunga och tunga lastbilar för cirka 25 procent av de totala utsläppen av växthusgaser i transportsektorn.¹

– Samarbetet mellan ABB, en global ledare inom elektrifiering av fordonsflottor, och PACCAR, en av de största tillverkarna av medeltunga och tunga lastbilar, är en strategisk och hållbar satsning. Det kommer att snabba på expansionen och anammandet av elfordon liksom minska koldioxid- och bullerutsläppen inom transportsektorn, säger Frank Muehlon, global chef för ABB:s division E-mobility. Precis som PACCAR ser ABB enorma möjligheter i en elektrifiering av lastbilsbranschen och vi åtar oss att leverera säkra, smarta och hållbara elektrifieringslösningar för laddning av fordonsbeståndet.

Dessa innovativa elfordon har batterier som är kraftfulla nog för lastbilsmodeller som Peterbilt, Kenworth, DAF CF Electric och LF Electric som kräver snabb laddning på begäran vid de korta uppehållen på rutterna. ABB:s laddsystem optimerar laddningen av fordonsbeståndet med hög effekt vid snabba stopp eller laststyrd laddning på natten med lägre effekt för längre transportsträckor och för att klara de sista milen.

– Vi är glada över samarbetet med ABB om att nå ut med denna fantastiska lösning till våra kunder och återförsäljare i global skala, säger John Rich, teknikchef på PACCAR. Kunderna får branschledande drifteffektivitet och miljömässiga fördelar med de utsläppsfria lastbilsmodellerna från Peterbilt, Kenworth och DAF tillsammans med ABB:s marknadsledande laddteknik för elfordon.

Båda företagen satsar på hållbarhet när de betjänar sina kunder liksom i den egna verksamheten. PACCAR:s alla tillverkningsanläggningar är ISO 14001-certifierade och över 80 procent klarar noll avfall till deponi, medan ABB arbetar mot att uppnå cirkulär verksamhet såväl som koldioxidneutralitet genom att elektrifiera fordonsflottan, köpa in 100 procent förnybar och förbättra energieffektiviteten i den egna verksamheten till 2030.