Nyheter

CTEK stöttar L&T i Sverige med laddinfrastruktur i samarbete med Elektroskandia

Transporter är L&T:s enskilt största klimatpåverkan i den egna verksamheten. Därför arbetar man med bland annat CTEK för att sänka sina utsläpp. Det görs genom att accelerera elektrifieringen av den egna fordonsflottan och samtidigt investera i laddinfrastruktur. 

Lassila & Tikanoja Sverige är ett serviceföretag som erbjuder ansvarsfulla och hållbara facility management-tjänster som förenklar vardagen för kunder inom skolan, vård & omsorg, handel, kontor, logistik och industrin.

Transporter är L&T:s enskilt största klimatpåverkan i den egna verksamheten. Företaget har satt som mål att sänka sina utsläpp. Det görs bland annat genom att accelerera elektrifieringen av sin egen fordonsflotta och driva på laddinfrastrukturen.

I dagsläget har man 100 helt eldrivna bilar inom L&T och är en god bit på vägen att elektrifiera hela fordonsflottan. Målsättningen är att alla servicebilar inom företaget ska vara eldrivna inom fem år.

Den stora utmaningen i övergången till elfordon är att laddinfrastrukturen behöver följa samma takt som elbilar levereras. År 2030 bedöms hälften av bilarna som rullar på svenska vägar vara laddbara. För att täcka laddbehovet behöver utbyggnaden av laddinfrastrukturen öka.

L&T tar sig an utmaningen för att säkra framtiden i flera led genom att samarbete med drivmedelsbolag, leverantörer, samhälle och kunder. Alla företagets kontor förses med laddboxar för att medarbetare och besökare ska kunna att ladda sin elbil. Samtidigt erbjuds kunder komplett laddlösning i sina fastigheter.

– Vi har i storleksordningen 50 kontor runt omkring i landet och vi kommer att installer laddpunkter på alla dessa. Vi har också diskussioner med våra kunder om att de ska bygga ut sina laddmöjligheter, säger Erik Sundström, VD på L&T. 

I sin satsning på elbilar har Lassila & Tikanoja tagit hjälp av olika partners, bland annat CTEK som utvecklat de viktiga laddpunkterna som används. Elektroskandia har varit ansvariga för att leverera boxarna.

– Vi gick tillsammans med L&T igenom deras krav och offererade lösningar från olika laddboxfabrikanter. Efter utvärdering valde man CTEK. De första laddboxarna vi levererat är installerade vid deras kontor i Sköndal och även fått order till kontoren i Gävle, Hudiksvall och Uppsala. Nästa steg är att forma ett riktigt bra men enkelt koncept med laddboxar som L&T kan erbjuda sina kunder, säger Leif Klasson, teknisk key account manager och specialist inom e-mobility på Elektroskandia.