Nyheter

Västsvenska bilister cyklade 150 000 kilometer

Nu har årets upplaga av Västtrafiks projekt Vintercyklist avslutats. 441 västsvenskar som annars brukar köra bil har sedan i december vintercyklat totalt 149 929 kilometer. En insats som gjort att de sparat in 25 ton koldioxidutsläpp.

Antalet deltagare i årets omgång är det högsta någonsin och kommer från 17 olika kommuner i Västsverige. Mellan 1 december och 28 februari cyklade de totalt 149 929 kilometer, något som motsvarar 3,7 varv runt jorden. Varje deltagare har i snitt cyklat 340 kilometer.

Kommunerna där deltagarna vintercyklade mest per person var Kungälv, Kungsbacka och Falköping.

– Det är imponerande att se hur mycket deltagarna har cyklat i vinter. Målet med detta är att de hittar en ny vana som de gillar och sedan fortsätter med. Förutom att få en rejäl dos vardagsmotion bidrar de också till att minska utsläppen från sina resor, säger Lena Hesselroth, projektledare på Västtrafik.

Får dubbdäck och väst

Vintercyklist genomförs av Västtrafik tillsammans med kommunerna för att få bilister att pröva att cykla under vintertid. Av Västtrafik får deltagarna dubbdäck och däckbyte för att kunna cykla säkrare vid vinterväglag. För att synas bättre får de också en reflexväst. I gengäld åtar de sig att cykla minst tre dagar i veckan. Genom att digitalt rapportera hur vinterväghållningen i sin kommun fungerar hjälper de på så sätt andra cyklister och gångtrafikanter.

– Vi vet från tidigare år att nära 90 procent av deltagarna har fortsatt cykla även nästa vinter. Det visar att den här typen av projekt verkligen får människor att byta vanor och välja mer hållbara sätt att resa, säger Lena Hesselroth.

Nytt för i år är också att deltagarna har kunnat registrera sin cykling i en särskild app och på så sätt kunnat följa hur deras hälsa påverkats. Statistiken visar bland annat att både att deras stressnivå och allmän fysisk form har förbättrats.

Västtrafik har sedan flera år arbetat aktivt med att stärka det hållbara resandet, inte bara det som sker med kollektivtrafiken, genom att få fler att cykla och gå. Västtrafik lånar till exempel ut elcyklar till olika verksamheter och förra året lanserades en ny funktion i appen To Go där cykel visas som resalternativ.

Fakta Vintercyklist:
Kommunerna som deltog i år var Borås, Falköping, Göteborg, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lidköping, Lilla Edet, Mellerud, Mölndal, Orust, Skövde, Stenungsund, Trollhättan, Tjörn, Vara och Åmål.
3041 ansökningar kom in och 441 personer deltog.
Tillsammans cyklade de 149 929 kilometer eller 3,7 varv runt jorden.
Cyklisterna sparade in 25 ton koldioxid jämfört om de kört bil.