Nyheter

2030-sekretariatets grundare och VD Jakob Lagercrantz har avlidit

Text: Mattias Goldmann & Maria Stenström

Efter en kort tids sjukdom har vår vän och 2030-sekretariatets grundare och VD Jakob Lagercrantz avlidit. Han somnade stilla in omgiven av sina närmaste.

Jakob var en stark ledstjärna, en nära vän och en stor förebild. Tomrummet är oerhört, sorgen väldig, förstås främst för hans familj men också för alla oss som haft förmånen att få känna Jakob, få umgås och få arbeta med honom.

In i det sista var Jakob tydlig med att uppdraget är större än personen, med en klar och konkret önskan att det arbete han startat ska drivas vidare och fullföljas. Målbilden förblir därför just som Jakob formulerat den: En stor fest på nyårsafton 2030 då klimatmålet är uppnått och sekretariatet han startade kan läggas ner. Även om Jakob inte fysiskt är på plats då eller i det fortsatta arbetet fram till dess, är hans bergfasta målinriktning, smittande entusiasm och kreativa lösningsfokusering med oss alla på den fortsatta resan.

På frågan hur Jakob Lagercrantz minne bäst hedras, är det vår övertygelse att han skulle svara att det sker genom att öka takten och ansträngningarna i omställningen till en hållbar värld genom att agera nu.