Nyheter

Rekordstort intresse för Composite Services lättviktsfixturer i kolfiber när fordonsindustrin ställer om

Nu när fordonsindustrin ställer om till eldrivna fordon ökar intresset för lätta och styva fixturer. Det märker Piteåbaserade Composite Service av, som redan nu i början av året har fått rekordmånga beställningar.

Just nu är nio fixturer på gång till flera av världens ledande bilmärken, bland annat Audi och Porsche.

Vårt motto är ju större utmaning desto bättre och vi har nischat in oss på att lösa komplexa utmaningar i produktionslinjer inom bland annat fordonsindustrin, säger Göran Svahn, vd Composite Service.

År 2020 tecknade Composite Service ett treårigt avtal med Audi som skulle bli deras största någonsin. Av olika anledningar valde Audi att lägga ner sin interna linjebyggaravdelning för att i stället köpa externt och därmed minskade orderingången.

Composite Service lyckades då få kontakt med linjebyggaren som Audi anlitat, Dalian Auto Tech.

Nu sedan årsskiftet har Audi tagit tillbaka delar av sin egen utveckling och beställningarna har börjat komma igen. Vi har dessutom fått till ett samarbete med Dalian och även andra linjebyggare, som är leverantörer till Porsche och Skoda. Det här blir mest troligt en ännu större affär för oss.

Den nya samarbetspartnern Dalian Auto Tech satsar stort på att expandera på den europeiska marknaden och Composite Service vd Göran Svahn ser stora möjligheter med samarbetet.

Dalian är ett stort företag som har många kunder inom fordonsindustrin. Vi hoppas såklart på att vi även fortsättningsvis kan vara deras leverantör av lättviktsproduktionsutrustning. Vi har precis levererat de två första fixturerna till Dalian så det är nu arbetet börjar på riktigt.

Composite Service har sitt huvudkontor och produktionsanläggning i Öjebyn, som ligger norr om Piteå, där det sedan 50 år tillbaka har byggts upp ett kluster av företag som är ledande inom kompositindustrin. På området finns även forskningsinstitutet RISE sedan 30 år tillbaka.

Det är en fördel för oss att verka här, där det finns kompetens, forskning och utrustning på hög nivå. Genom klustret SWE-CIC samarbetar vi med de andra kompositföretagen och RISE kring; kompetensförsörjning, utvecklingsuppdrag och samordnade leveranser mot kund.

Swedish Composite Innovation Cluster/SWE-CIC
SWE-CIC samlar norra Sveriges experter inom fiberkompositer. Under närmare 50 år har det byggts upp ett kluster av kompositföretag i Öjebyn utanför Piteå, och sedan närmare 30 år har forskningsinstitutet RISE varit verksamma där. Den samlade kompetensen och de resurser som finns på området, är på många sätt unikt i Sverige. För att bevara och utveckla kunskapen och resurserna som byggts upp under så lång tid, bildades 2017 Swedish Composite Innovation Cluster (SWE-CIC) som drivs av Piteå Science Park. SWE-CIC består idag av åtta verksamma partners, inklusive RISE. Målet är att samverka för att skapa framtidens hållbara kompositprodukter.
Mer information om Composite Service
Composite Service är en ledande leverantör av lättviktsproduktionsutrustning i kolfiber för fordons- och flygindustrin. Företaget har en patenterad design- och tillverkningsmetodik sedan de förvärvade företaget Flexprop år 2018. Företaget jobbar nära forskningsinstitutet RISE och Luleå tekniska universitet för att hela tiden hålla sig uppdaterade inom teknikutvecklingen. Huvudkontoret ligger i Öjebyn i Piteå, som har blivit ett kompetenscentrum för komposittillverkning där ett flertal av Skandinaviens ledande företag verkar och där även forskningsinstitutet RISE finns sedan 30 år tillbaka. Composite Service är ett av medlemsföretagen i branschklustret SWE-CIC, som samarbetar för att utveckla morgondagens hållbara lösningar i fiberkompositer.
Fakta fixturer:
En fixtur är ett redskap som används vid tillverkning och montering av produkter eller delar av produkter. Det stora teknikskiftet som sker inom fordonsindustrin innebär att komponenterna i bilarna blir färre och tyngre. Omställningen till eldrift kräver bland annat att man ska hantera tunga batterier och ett batteri kan väga upp till 800 kilo. Genom att använda lättviktsfixturer kan man fortsätta att använda standardrobotar. Lättviktsfixturer i kolfiber har hög styvhet i förhållande till sin vikt och en fixtur i kolfiber har halva vikten om du jämför med en motsvarande fixtur i stål.