Nyheter

Svenska elbilsföretaget Uniti i konkurs – vd:n på jordenruntseglats

Svenska elbilsbolaget Uniti har gått i konkurs, rapporterar motorsiten Carup. Detta samtidigt som vd:n Lewis Horne befinner sig på en jordentuntseglats.

Uniti startade 2015 so, en utmanare i bilindustrin. Enligt bolaget hade man då förhandsbokningar för 500 miljoner men löftena om bilproduktionen har inte infriats och man har  drabbats av ekonomiska kriser sedan dess. Nu kan alltså Carup, som första media, meddela att Uniti har försatts i konkurs.

Till konkursförvaltare har man utsett Martin Gynnerstedt på Trägårdh Advokatbyrå:

– Bolaget försattes i konkurs efter egen ansökan härom. Just nu jobbar vi för att få en bild över tillgångar och skulder. Dessa uppgifter, och uppgift om största fordringsägare, kommer att sammanställas och redovisas i konkursbouppteckningen. Vi ser över hur bolagets tillgångar kan avvecklas på bästa sätt för borgenärskollektivet. Det är i dagsläget för tidigt att ge någon prognos kring utdelning i konkursen. Konkursförvaltningen har löpande kontakter med bolagets ställföreträdare, säger konkursförvaltaren Martin Gynnerstedt till Carup.

Ägaren och grundaren Lewis Horne befinner sig fortfarande på sin seglats i Karibien och skriver på Linkedin:

”Att övergå från en skraltig start med ambitiösa prototyper till att bli mer av en verklig bilaffär visade sig vara superutmanande, särskilt när pandemin började utvecklas.”

Uniti omsatte 2020 5,4 miljoner och gjorde en vinst på nästan 20 miljoner.

Vinsten kommer från att Uniti under 2020 genomgått en rekonstruktion och fått flera stora skulder nedskrivna. 2020 var dock det enda året som Uniti gjorde någon vinst.

Bolaget ägs till nästan 80 procent av bolag som Lewis Horne kontrollerar.