Nyheter

Centerpartiet vill gå längre – vill se ytterligare skattesänkningar på drivmedel

Imorgon ska finansminister Mikael Damberg (S) besöka finansutskottet för att försvara regeringens drivmedelspaket. Paketet innebär en skattesänkning om 1,80 kronor per liter diesel och ett bidrag på upp till 1.500 kronor till bilägare.

Men nu presenterar Centerpartiet ett helt eget  förslag som innebär längre skattesänkningar och en fortsatt plan för biodrivmedel. Man vill även att skattesänkningarna ska gälla i fem månader istället för tre månader.

– De skattesänkningar M lagt gör att priset hamnar på någonstans mellan 3 och 3,50 kronor lägre per liter diesel, men vi tycker perioden ska vara längre, säger Centerpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Martin Ådahl till Dagens Industri.

Dessutom vill Centern att regeringen begär av EU-kommissionen att biodrivmedel permanent beskattas lägre än fossila bränslen när dessa två blandas.

Martin Ådahl igen:

– Det är rimligt att nu passa på och ta bort beskattningen av biodrivmedel, som faktiskt är positivt både för klimatet och för vår möjlighet att göra oss oberoende av rysk olja. Vi förväntar oss att kommissionen och länderna svarar upp mot det de sagt. Vi tycker att vi kan få det gjort från den första juli så vi kommer att be om även det.

Centerpartiet stod i förra veckan bakom oppositionens skattesänkningar men som partiet nu alltså vill förlänga. Nivån på reduktionsplikten vill man dock behålla.