Nyheter

SEAT och Volkswagen-koncernen mobiliserar över 7 miljarder euro för att elektrifiera Spanien

Detta skulle vara den enskilt största industriinvesteringen i Spaniens historia. Programmet Future: Fast Forward skulle inkludera installationen av en battericellsfabrik i Valencia.

Alla planer och investeringar är fortfarande föremål för slutligt godkännande av PERTE-programmet.

SEAT S.A. och Volkswagen-koncernen har meddelat att de har för avsikt att mobilisera över 7 miljarder euro för att elektrifiera Spanien som en del av sitt engagemang i landet och för att fortsätta utveckla elbilen. Detta skulle vara den enskilt största industriinvesteringen i Spaniens historia. Programmet Future: Fast Forward skulle inkludera installationen av en battericellsfabrik i Valencia. Alla planer och investeringar är fortfarande föremål för slutligt godkännande av PERTE-ansökan.

– Det här projektet är mycket viktigt – för Volkswagen, för Spanien och för hela Europa. Det är vår ambition att elektrifiera Spanien och vi är villiga att investera mer än 7 miljarder euro tillsammans med externa leverantörer för elektrifieringen av våra anläggningar i Martorell och Pamplona och lokaliseringen av värdekedjan för elbatteriproduktion i Valencia, sa Thomas Schmall, ledamot i Volkswagen AG:s styrelse och styrelseordförande för SEAT S.A. .

Volkswagen-koncernen siktar på en produktionskapacitet på 40 miljarder per år och planerar att sysselsätta mer än 3 000 personer i Valencia. Tidslinjen är snäv: För att kunna starta produktionen 2026 måste anläggningen börja byggas i slutet av året. Den första milstolpen måste vara det positiva resultatet av PERTE-ansökan och ett slutligt tillstånd.

– I Valencia kommer vi att bygga upp inget mindre än nästa generations cellproduktion: en standardiserad fabrik som tillverkar Volkswagens avancerade enhetliga cell och försörjs med förnybar energi, vilket möjliggör en hållbar batteriproduktion. Och det kommer att skapa en stark dragkraft i hela värdekedjan för batterier i Spanien och i andra länder, fortsätter Schmall.

Wayne Griffiths, President för SEAT S.A:

– Future: Fast Forward har potential att omvandla den spanska bilindustrin och demokratisera eldriven mobilitet i hela Europa. Volkswagen-koncernen och SEAT S.A., med sina drygt 7 miljarder euro, skulle mobilisera sig för framtiden: Fast Forward skulle bli den största industriinvesteringen i Spaniens historia

Volkswagen-koncernen och SEAT S.A.s mål för den iberiska halvön är att elektrifiera Spanien genom att skapa ett europeisk elbilsnav och bygga upp en produktionsanläggning för battericeller.