Nyheter

Vattenfall möjliggör fossilfria paketleveranser

Vattenfall och leveransföretaget Instabox har inlett ett internationellt samarbete för elektrifiering av Instabox fordonsflotta. Flera av Instabox terminaler har redan installerat elbilsladdning och i slutet av 2022 kommer cirka 400 laddare vara tillgängliga för att ladda Instabox leveransbilar i Sverige, Danmark och Nederländerna.

Instabox är en internationell frakttjänst för leverans av paket från ett stort antal e-handelsföretag.

– Vi är glada över att Instabox har valt Vattenfall och vår helhetslösning ”Power-as-a-Service” för laddinfrastruktur till sina logistikterminaler i tre länder. Vattenfall står för hela investeringen av laddinfrastrukturen och äger, driver och säkerställer laddstationernas funktion under hela avtalstiden. Det medför att kunden kan ha fokus på sin kärnverksamhet med frakttjänster, medan vi genom vår laddlösning stöttar deras omställning till fossilfritt, säger Maria Lindberg, chef elektrifierade tunga transporter på Vattenfall Network Solutions.

Vattenfalls funktionslösning Power-as-a-Service placeras ut på Instabox fraktterminaler, vilket möjliggör enkel laddning när bilarna inte används för leveranser. Hittills har Instabox tagit i drift närmare 200 laddboxar i de tre länderna och ytterligare omkring 200 laddare är planerade att driftsättas under 2022.

– Elektrifiering av vår fordonsflotta är en viktig del av vår hållbarhetsstrategi och långsiktigt vill vi att hela vår flotta ska elektrifieras. Ramavtalet med Vattenfall och bolagets Power-as-a-Service -lösning gör att vi slipper höga investeringskostnader för att möjliggöra övergången till fossilfritt och känner oss trygga i att ha en partner med den elkraftsexpertis som krävs för att installera och driva laddinfrastruktur för en stor flotta av elfordon”, säger Leilei Tong, hållbarhetschef på Instabox.

Instabox är redan fossilfria i hela sin logistikkedja och kör en stor del av sin fordonsflotta på det fossilfria drivmedlet HVO100. Företaget har en ambitiös strategi när det kommer till hållbarhet och letar alltid efter sätt att leverera paket på ett mer hållbart sätt. Att öka antalet elbilar är ett viktigt steg för att minska dess klimatavtryck ytterligare.

Foto: Instabox