Nyheter

Debatt: ”En starkare koppling mellan tåginfrastruktur i norra Finland, norra Sverige och norra Norge ger fler jobbmöjligheter, ökar turismen och bidrar till ett stärkt näringsliv”

”Investeringarna som sker i norra Sverige är nödvändiga för en grön omställning. Men för att det ska lyckas krävs en ordentliga upprustning av en grön infrastruktur.”

Det skriver Michael Palo Direktör Affärsområde Järnmalm LKAB, Børge Edvardsen Klingan, CEO Narvik Havn, Lorents Burman, ordförande Norrbotniabanegruppen, Roland Kemppainen, ordförande Tornedalsrådet, Klas Dagertun, vd Kaunis Iron och Anna Tyni, vd Copperstone Resources i en debattartikel i Dagens Industri:

”Svenska basindustrins gröna omställning är av både nationellt och globalt intresse och är helt avgörande för om vi ska nå våra högt satta klimatmål. De närmaste åren kommer därför industrin investera cirka 1000 miljarder i norra Sverige. Enbart LKAB satsar 300 – 400 miljarder, Northvolt ca 40 miljarder, H2 Green Steel 25 miljarder. Även i norra Finland och i norra Norge planeras för nya industrier som förutsätter en utbyggd av transportinfrastrukturen. Till exempel planerar Aker Horizons stora investeringer i gröna industriprojekt i Narvik. De totala investeringarna kan bli tiotals miljarder. För att dessa investeringar ska kunna realiseras krävs en fungerande transportinfrastruktur för både gods- och persontransporter.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.di.se/debatt/debatt-gransoverskridande-jarnvagsinvesteringar-i-norr-sakrar-klimatomstallningen/