Nyheter

Omfattande cyberhot slår hårt mot universitetsvärlden

Cybersäkerhetsforskare vid Proofpoint varnar universitet och studenter för en våg av riktade bedrägerimejl som riskerar att kosta stora summor för de som drabbas. I mångt och mycket rör det sig om ett klassiskt knep där cyberkriminella utger sig för att vara rekryterare och arbetsgivare och därefter försöker locka studenter med ett falskt jobberbjudande.

”Erbjudandet” innehåller exempelvis löften om att tjäna enkla pengar, att arbeta hemifrån för att samla in personlig information, stjäla pengar eller övertyga offer att ovilligt delta i illegala aktiviteter som pengatvätt.

Nästan 4 000 av dessa skadliga e-postbedrägerier registreras varje dag, och ofta involverar de falska lönecheckar och förfrågningar om pengar via banköverföringar och Bitcoin.

Bedrägerierna är nästan uteslutande inriktade på universitetsstudenter. Enligt FBI rapporterar offren i genomsnitt förluster på 3 000 dollar, motsvarande ungefär 30 000 kronor.

Proofpoint har sett flera exempel med jobberbjudanden som en personlig assistentroll hos UNICEF och modelljobb hos välkända modemärken som Zaful och Fashion Nova.

– Denna typ av hot kan göra att människor förlorar sina livsbesparingar eller luras att delta i kriminell aktivitet helt omedvetet. Särskilt problematiska är de för universiteten, och Proofpoint upptäcker och blockerar tusentals anställningsbedrägerihot varje vecka som riskerar att drabba studenter och lärare, säger Sherrod DeGrippo, globalt ansvarig för säkerhetsforskning på Proofpoint:

För fullständig information om dessa bedrägerier, hur de fungerar och hur du håller dig säker:
https://www.proofpoint.com/us/blog/threat-insight/school-hard-knocks-job-fraud-threats-target-university-students