Nyheter

Ukrainas järnväg en avgörande del av totalförsvaret

Ukrainas järnvägssystem spelar en avgörande roll i försvaret mot Rysslands militära angrepp. Inom Ukrainas järnvägsförvaltning arbetade mer än 250 000 medarbetare före invasionen och landet har utvecklat ett omfattande nätverk av gods- och passagerartrafik.

Det är på samma gång en humanitär resurs och en kraftfull del av totalförsvaret. Naturligtvis blir då också järnvägen ett mål för ryska styrkor, där en del av strategin är att kontrollera logistiknav i större städer. Men hårt lokalt motstånd har säkerställt att järnvägsdriften fungerat som det främsta flyktmedlet för miljontals människor till den relativa säkerheten i västra Ukraina och till andra länder.

I början av mars reste dagligen nästan 200 000 passagerare västerut i evakueringståg. Lojaliteten hos medarbetarna är stor och man kan till och med se stöd från järnvägsarbetare i Belarus som försvårat för transport av ryska trupper.

En engagerande betraktelse om ”järnmänniskorna” i Ukraina kan du läsa här.